140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Не ловци са простреляли блатаря край Карлово

Както “Дивото” съобщи – вижте тук http://divoto.bg/prostrelan-blatar-pak-obvinavat-lovcite – в деня на откриването на ловния сезон в Спасителния център на Зелени Балкани е донесен ранен женски тръстиков блатар. В емоционално изявление на д-р Христина Клисурова – ветеринарен лекар и връзки с обществеността от Спасителния център, бяха набедени ловци от региона на Карлово.

“Птицата е била намерена, в безпомощно състояние, край път в покрайнините на града. Прегледа и най-вече последвалите рентгенографии, недвусмислено доказват, че възрастната птица е била жертва на бракониери. На снимката ясно личат не само фрактурите на крилото, но и две от сачмите, причинили страданието на блатарката”, съобщава д-р Клисурова.

Редакцията на вестник “Наслука” се свърза с ловния специалист на ЛРС Карлово Гергана Иванова, за да представим и позицията на сдружението по изложените факти. Ето какво каза тя:

„Аз проучих фактите и моето мнение е, че птицата не е намерена в нашия район и не е простреляна от наш ловец.

Обосновавам се:

1. Хората, намерили птицата, са случайно пътуващи по подбалканската линия, те, предавайки я във ветеринарен магазин в Карлово, не са казали откъде са, кои са и къде са намерили ранения блатар.

2. Повиканите от ветеринарния магазин специалисти от Спасителния център явно са сметнали, че щом ранената птица се намира в Карлово, значи е простреляна в околностите на града. Да, но стрелба в околностите на населено място не е разрешена от закона.

3. Освен това нашите ловностопански райони не са основ­ни обитания на този вид птици.

4. Ловците също са и природозащитници, това е залегнало в устава на Националната организация. Ние не толерираме ловците бракониери и ако ни се дадат точни данни и факти за извършителя, първи ще отреагираме на извършеното злодеяние.”

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ