Експерти от Федералното управление за защита правата на потребителите в Германия предупреждават за опасна тенденция. В някои области морските риби се обработват с нитрати, за да им се придаде характерен червеникав цвят и да се възвърне свежестта им. Същевременно така годността им се удължава с до два месеца.
Вече са засечени нарушения с „боядисване“ на риба тон в Хамбург, в областите Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия. Изследваното в лаборатория рибно месо е било допълнително обработвано, като на практика са заобиколени въведените правила и норми в страната. Става дума за големи количества, общо към 10 тона риба, които вече са иззети от магазинната мрежа.
Засега няма данни за отравяния сред населението, но властите са нащрек и са готови да реагират, ако се получи такъв сигнал. Все пак това е Германия и всякакви подмолни търговски трикове са обречени да бъдат разкрити и прекратени своевременно.
Припомняме, че подобна търговска практика вече беше установена и в други страни от Евросъюза – Испания, Франция.