Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Неочаквано – три отстреляни диви свине за един ловен излет в Първа ловна дружина в Свищов

свищов лов

В Свищовската община дивите свине никога не са били много, а когато се появи АЧС, те съвсем намаляха и в някои землища дори дири от тях не се забелязват.
Затова неочакваната слука, която споходи Първа ловна дружина в Свищов – три отстреляни животни за един ловен излет, няма как да не е голямо удовлетворение и радост за всички участници в лова. Нали това са и първите успешни изстрели за новия сезон
За този резултатен лов разказва Енчо Атанасов от с. Овча могила, също свищовско село, който заедно със своя приятел Мирослав Маринов от Плевен този ден гостува на свищовската ловна дружина по покана на нейния председател Венцислав Маринчев.

Изключително слаб сезон на прелетен дивеч за ловците в ЛРС-Мездра


Първата гонка не донася желаните резултати. Ловците обаче не се отказват. И са възнаградени за упоритостта си – при втората гонка техните кучета ненадейно откриват в една нива с все още неприбрана царевица цяла сурия диви свине и бързо ги изкарват оттам. Следват изстрели и едно след друго падат три животни. Останалите четири-пет успяват да избегнат куршумите и да се скрият.
Участниците в този неделен ловен излет няма как да не са доволни. И как другояче, като се има предвид, че през миналия ловен сезон дружината се отчете само с едно отстреляно такова животно.


Пък и ловът този ден е труден, без особена надежда за слука – сухо, горещо, 27-28 градуса температура, кучетата кашлят от праха, който се вдига, когато преследват дивеча, ала въпреки това гонят. И резултатът е налице.
„В ловните полета на Първа свищовска дружина се забелязват дири на диви свине, споделя още Енчо Атанасов. – За разлика от землището на с. Овча могила, където не се виждат не само животни, но и следи от тях. Така беше и през миналия ловен сезон и нашата ловна дружина не успя да се отчете с нито едно отстреляно диво прасе.
Затова сега свищовските ловци наблягат повече на пернатия дивеч. В ловните полета има достатъчно гургулици. Ала пъдпъдъците обаче са по-малко. Заради сушата не може да се разчита на по-добри резултати от ловните излети.
„Няма роса, земята е суха, дори и когато ловуваме край Дунава или друга река”, обяснява Енчо Атанасов.
Сега ловците от ЛРС-Свищов, като всички във Великотърновска област, чакат снега с надеждата, че тогава ще им потръгне в свинския лов и слуката ще е по-добра от миналогодишната. Ще разчитат и на фазанския лов.
Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ