Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Незаконно избиване на над 100 птици като реваншизъм за съдбата за лъвовете Терез и Масуд?

На 22 февруари от Унгария в България влизат 124 броя птици от 16 вида напълно законно и с нужната документация, за да бъдат настанени в Зоологическата градина – София.

Те обаче биват иззети и незаконно избити от Българската агенция по безопасност на храните, като от Организацията за защита на животните „Четири лапи“ смятат, че става въпрос за отмъщение срещу спасените лъвчета Терез и Масуд, които бяха изпратени на лечение в Холандия.

„Получихме информация, че днес от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са иззели от Зоологическата градина – София, над 100 птици от различни видове, включително защитени, с цел умъртвяване. Птиците са настанени в зоопарка от миналата седмица с протокол на РИОСВ-Монтана. Групата от БАБХ, ръководена от небезизвестния д-р Славев, се е държала изключително арогантно. По неофициална информация акцията е отмъщение за съдействието от зоопарка, което ние от „Четири лапи“ и „Дивите животни“ получихме в грижите за Масуд и Терез преди заминаването им за Холандия. До часове птиците ще бъдат евтаназирани, при това напълно противозаконно.

Птиците са официално вписани, че идват от територия, на която не върлува птичи грип и са напълно здрави. Сред тях има черни лебеди, каролинки, нилски гъски, гълъби кинг, каквито не се отглеждат в страната ни, както и един вид защитен гъши лебед по вашингтонски образец и два вида защитени пернати по европейски регламент. Птиците са одобрени за пренасяне и търговия в Европа и всичко изглежда порядъчно, още повече че те са с колекционерска стойност и от изключителна ценност за всеки зоопарк по света.“

Това написаха „Четири лапи“ на своята фейсбук страница и  нялоко часа по-късно агенцията е умъртвила птиците. Това става без необходимите документи и в противоречие със Закона за ветеринаромедицнската дейност.

Снимките са от Фейсбук страницата на „Четири лапи“.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ