140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Николай Христов, председател на ЛРС Вълчи дол:

Какви са очакванията Ви за новия ловен сезон?

Надяваме се да има по-голяма слука, защото ловищата ни не дават кой знае колко голяма възможност. Управителният съвет на сдружението гласува да не се ловува на див заек,защото популацията по различни причини намаля значително. Радваме се обаче,че имаме завишение на яребицата. Затова сме предвидили излети. Всяка година разселваме и популацията е висока. Положението при пъдпъдъка беше много зле тази година. Причини много: сушата се отразява зле, химизацията, която се използва от земеделските производители и др. Свинският лов за нашето сдружение по принцип е слаб, понеже сме близко до Държавното ловно стопанство “Паламара” и животните се изтеглят там. Нямаме и подходящи кучета за този лов, но все пак имаме надежди за слука.

За последната година какви постижения на воденото от Вас сдружение бихте откроили?

Може би в успешното разселване на яребици. Също така от наши наблюдения и от таксациите установихме, че има и стабилна популация при фазаните. Оказва се, че където сме пускали по малко птици е имало положителен ефект. Фазанът се адаптира и започва да се възпроизвежда. Доволни сме много, че получаваните птици от стопанството са с много добро качество.

Как бихте коментирали предстоящите промени от Закона за лова и опазването на дивеча?
 

Конкретно ние не знаем какво ще се гласува, защото постоянно променят новите моменти. Моето мнение е, че трябва да има национална охрана за опазването на дивеча, самостоятелната охрана на сдруженията не е правилна насока, за да се преборим с бракониерите. Ако трябва да се отделят средства от таксата, която внасят ловците, една част от тях да остава в държавата. Искам да допълня и това, което се коментираше, че трябва всяко сдружение да има по двама или трима надзиратели. И по 10 да са, не е това пътят към опазване на дивеча.

Какви са впечатленията и очакванията Ви за новия интернет сайт “Дивото”?

Надявам се, че ще има по-голяма популярност на това, което ние правим, за да се вижда от всички ловци, пък и от обществото. Ще научаваме в каква насока работят колегите от сдруженията в страната ни, което ще е от голяма полза.

Започна ли при Вас абонаментната кампания и какво се прави да пристигат повече броеве от вестник “Наслука” и списание “Лов и риболов”?

Абонираме всичките 18 ловни дружинки всяка година за вестник “Наслука” и няколко списания “Лов и риболов” за дружеството. Така ще е и сега. Има и колеги, които желаят индивидуално да получават съюзните издания. Намираме много интересни неща, четат се и винаги, когато сме се събирали, коментираме публикуваното. Радвам се, че цяла страница във вестник “Наслука” имаше съвсем скоро за нашето сдружение. Веднага ми се обадиха приятели и колеги от страната. Значи навсякъде четат вестника. Ще се абонираме и за новия интернет сайт “Дивото”, за да имаме ежедневна информация.
 

Разговаря Георги Ников

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ