Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Никулденски поверия, традиции, обичаи

На 6 декември празнуваме Никулден. Това е голям християнски празник в чест на Свети Николай Чудотворец, считан за покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. На този ден празнуват и банкерите.

 

Първообразът е историческа личност – Никола Мирликийски, роден през 270 година от н.е. в Ликия, Мала Азия. Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите.

 

Много легенди разказват за могъществото на светеца

 

Според една от тях, по време на силна морска буря той спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в лодката с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. От почит към него, на този ден моряците остават на сушата.

Според народните поверия, именно Свети Никола носи първия сняг, падащ от дългата му бяла брада. Счита се, че ако вали сняг на този ден, зимата ще е дълга и сурова.

По традиция

 

на празника се събира цялото семейство

 

на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. Задължително на масата присъстват ястия от шаран. Приготвят се по много начини. Набляга се на печената риба, с най-различни варианти на пълнеж. Правят го и пълнен в тесто. В различните краища на страната си имат свои утвърдени традиционни рецепти за приготвяне на шарана, които се спазват и до днес.

На Никулден, по стара българска традиция,

 

може да се посвети рибен курбан

 

Тогава шаранът се приготвя цял, пълнен с ориз и орехи. Щом стане готово, ястието се прикадява с тамян, шаранът се начупва и се раздава за здраве.

На трапезата трябва да има и разни обредни хлябове, и постни гозби от боб, ориз, варено жито. От голямата погача се раздават парчета на всички в дома, отнасят се и на съседите – за благоденствие и добруване.

Самият празник Никулден има и други,

 

някои доста любопитни наименования

 

в различни региони на страната, но все с „рибена насоченост“. Казват му „Рибни свети Николай“, „Мокри свети Николай“, „Рибена черква“ и т.н.

Според друго поверие, най-големите люспи от шарана се поставят в портфейла – за да носят печалби през цялата година. Костите пък не се изхвърлят, а се заравят или се пускат в реката – за да се множи семейството и да има благополучие. В някои региони майките използват костта от главата на шарана като амулет, който пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.

***

На Никулден празнуват имен ден Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Кольо, Нико, Ница.

 

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ