Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

НЛРС-СЛРБ подкрепи искането за перманентна дерогация за употребата на олово в спортната стрелба

дерогация стрелба

НЛРС-СЛРБ и още 33 организации, членове на Международната федерация по стрелба с ловно оръжие (FITASC) и Международната федерация по спортна стрелба (ISSF), подкрепиха писмено позицията на двете световни федерации за перманентна дерогация за употребата на олово в спортната стрелба, а становищата им бяха пратени до Европейската комисия.

В началото на септември 2023 г. FITASC и ISSF излязоха със съвместно комюнике относно предложението на Европейската агенция по химикалите (ECHA) да бъде забранено ползването на олово в спортната стрелба. Аргументите на двете федерации са, че реална алтернатива за оловото в мунициите няма, а забраната ще сложи край на състезателната спортна стрелба и ще доведе до голям брой банкрути.

В съвместното си изявление ISSF / FITASC отбелязват също, че се ангажират с продължаване на изследванията за намиране на „алтернативен материал или технология с еквивалентни или много близки балистични и икономически параметри без отрицателни ефекти за здравето и околната среда“.

В тази връзка FITASC и ISSF потърсиха писмена подкрепа на позицията си от своите членове.  В резултат на което получиха отговор от общо 34 организации-членки, сред които и три ловни – НЛРС-СЛРБ, Камарата на ловците в Словакия и Полския ловен съюз.

В писмото за подкрепа от България председателят на УС на НЛРС-СЛРБ Васил Василев заявява, че подкрепя изцяло общата позиция на ISSF и FITASC и изразява желанието си за съвместна работа по общите теми и интереси, засягащи ловната общност и дейностите по спортна стрелба.

По подобен начин е изразена подкрепата и от словашката ловна организация, удостоверена с подписа на нейния президент Имрих Шуба.

дерогация стрелба
DCIM100MEDIADJI_0949.JPG

Полският ловен съюз,  който обединява 130 000 ловци, акцентира в писмото си за подкрепа и върху факта, че затягането на изискванията към ловните и спортни стрелбища на практика ще доведе до масовото затваряне на много от тях. Това силно ще затрудни, а в много случаи може да  направи и невъзможно провеждането на обученията и изпитите за ловци в съответствие с изискванията на държавата и закона.  

Значителното ограничение на стрелбищата като инфраструктура, позволяваща на ловците да проверяват стрелковите си умения, ще доведе и до намаляване на безопасността по време на лов, се заявява още в писмото.

На 11 декември писмата за подкрепа от членовете на FITASC и ISSF бяха изпратени до Европейската комисия, потвърди изпълнителният директор на FITASC Полин Шевалие. 

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ