Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

НЛРС-СЛРБ зариби с балканска пъстърва отровения учатък от Девинска река

зарибяване девин балканска пъстърва

На 11 август НЛРС-СЛРБ с подкрепата на асоциация „Хидроенергия“ извърши зарибяване на Девинска река в участъка „Хвани – пусни“, определен за спортен риболов, където преди дни  бе изтровена рибата след авирия  във фабриката за бутилиране на минерална вода „Девин“ ЕАД.

Зарибяването с 300 кг двулетна балканска пъстърва с размери около 15-20 см бе извършено с помощта на повече от 20 деца на възраст от 5 до 12 години от местния клуб по спортен риболов.

В зарибяването участваха кметът на град Девин и председател на местното сдружение Здравко Иванов, специалистът по лова в ЛРС-Девин Владимир Пейков, главният инспектор от ИАРА от териториалното звено в Смолян Петко Чуков и експертът от НЛРС-СЛРБ Любомир Стефанов.

Кметът Здравко Иванов заяви, че няма екокатастрофа, факт е, че рибата в градската част на реката бе изтровена, но след направените изследвания е ясно, че средата е благоприятна за зарибяване и затова то започна. Всякакви спекулации, че водата е заразна за хората, са неверни.

 „Искам да уверя всички граждани и риболовци, че в този участът на реката има естествена храна за разселените пъстърви, което е доказано от нашите изследвания“ – добави Петко Чуков.

Вече втора година асоциация „Хидроенергия“ е партньор на НЛРС-СЛРБ и се извършват зарибявания с балканска пъстърва из цялата страна чрез Националната програма за поддържане на видовото разнообразие и устойчивото ползване на ихтиофауната в системата на НЛРС-СЛРБ. През есента предстоят още съвмесни зарибителни акции в различни райони от страната.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ