Българите са на последно място по консумацията на риба, рибни продукти и морски дарове в Евросъюза и това не е останало незабелязано. Пред рибарската общност се отварят нови възможности – да се откриват заведения и специализирани рибни магазини с европейско финансиране. Това съобщи заместник министърът на земеделието Деян Стратев на форум за приоритетите в новата Програма за морско дело и рибарство.
Бюджетът на Програмата за новия програмен период до 2027 г. е 237 млн. лв. Това е сериозно завишение с 33 млн. лева в сравнение с предходния период. Бюджетът е разпределен в четири основни приоритета, като са включени и дейности, които отсъстваха в предишния период.
Според статистически данни, в България консумацията на риба е под 10 кг годишно на глава от населението. В европейските страни е около и над 20 кг, а в Испания, Франция и Португалия отива към 50 кг годишно.