Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Нов пришълец се настани в Черно море: смарид

Любопитна информация идва от морето. Любители на подводния риболов споделят, че все по-често виждат пасажи с нови обитатели на нашето крайбрежие. Става дума за неголеми рибки, наричани смариди. Те са типични обитатели на субтропическите води и са дошли при нас от Егейско море. Там се срещат често в крайбрежните води с пясъчно дъно. Очевидно са възприели добре по-хладната и слабо солена вода на Черно море.

E, ние нямаме нищо против да се разнообрази рибното присъствие, което и без друго не е кой знае какво, на фона на живота по моретата на южните ни съседи.

Справка в биологическите справочници показва, че това е вретенест смарид (Spicara smaris) – вид бодлоперка от сем. Sparidae. Има издължено тяло със сребристи оттенъци, с характерно тъмно петънце току по средата му. Това е разпознавателен белег, заради който трудно ще се обърка с други видове. Гръбната перка е доста голяма. Достига до 20 см на дължина, но масовите рибки са по-дребни. Донякъде наподобява на сафрид, има сходни с него вкусови качества.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ