Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Нова екологична програма ще спасява Големия бариерен риф

Отдавна еколозите предупреждават за тревожното състояние на Големия бариерен риф. Измирането на коралите е безспорен факт, но заради тази тенденция се променя и цялата екосистема в региона. Някои риби напускат рифовете, други просто измират, след като губят обичайната си среда. Според мнението на експерти, разрушаването на кораловите полета се дължи до голяма степен и на замърсяването на морската вода.

Властите в Австралия правят каквото могат, за да съдействат за спасяването на рифовите полета или поне за намаляване темпа на измирането на коралите. Обособени са защитени зони, има въведени забрани за риболов и достъп от туристи.

Поредната стъпка на австралийското правителство е много сериозна. Те финансираха с 60 милиона долара мащабна екологична програма, обхващаща различни мероприятия в посока към премахване на някои основни източници на замърсяване. Половината от средствата ще отидат за изграждане на пречиствателни станции по всички производствени предприятия по крайбрежието на страната, както и по многобройните акваферми, базирани в океана. Стремежът е да се прекрати всякакво вливане на замърсена сладка вода и всякакъв достъп на органични замърсители, които са сред потенциалните убийци на коралите.

Големият бариерен риф е най-голямата в света система от коралови рифове и обособени острови. Съставлява близо 3 000 отделни рифа и 900 острова. Разположен е в Коралово море, край североизточните брегове на Австралия в ивица с дължина 2 300 км и площ от около 340 кв. км. Присъства в списъка на световното наследство, обявен е за едно от седемте чудеса на света.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ