140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Нова сделка вдъхва живот на Парижкото споразумение за климата

На 15.12.2018 г. близо 200 страни се споразумяха за правилата за изпълнение на споразумението от 2015 г. за борба с климатичните промени на среща в полския град Катовице.

Според критици в документа липсва достатъчно амбиция да бъдат предотвратени опасните последствия от глобалното затопляне, предаде Ройтерс. След двуседмични преговори отделните страни утвърдиха правила, разделени в отделни теми, като например как ще съобщават и наблюдават намаляването на парниковите емисии и как ще осъвременяват своите планове за вредните емисии.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства документа. Успоредно с това Държавният департамент на САЩ разпространи съобщение, в което се казва, че САЩ не поемат никакви задължения.

„Не е лесно да се постигне споразумение по документ, който е така специфичен и изпълнен с технически характеристики. Чрез този комплекс от мерки вие направихте заедно хиляда малки стъпки напред. Можете да се гордеете“, каза пред делегатите полският председателстващ преговорите Михал Куртика, предаде БТА.

След като той удари с чукчето, за да възвести, че е постигнато споразумение, при него на трибуната се качиха министри, които се прегръщаха и усмихваха в израз на облекчение след маратонските преговори.

Преди да започнат преговорите, много хора очакваха споразумението да не е достатъчно категорично. Единството, което беше налице при преговорите в Париж, вече се разпадна, а Доналд Тръмп, президентът на САЩ, които са един от най-големите замърсители в света, възнамерява да извади страната си от пакта.

Министрите, които бяха изтощени от преговорите, въпреки всичко съумяха да изработят 156-страничен документ с правила за изпълнението на Парижкото споразумение, който документ е разделен на отделни теми като например как страните ще съобщават и наблюдават своите национални обещания да намаляват парниковите емисии и как ще осъвременяват своите планове за вредните емисии.

Само че 8-страничен текст от рамковия документ с решения беше подложен на критики от някои страни и зелени организации, защото според тях не предвижда завишени амбиции да бъдат намалени вредните емисии така, че ефикасно да бъде ограничено покачването на температурата на Земята.

„В голямата си част правилата (за изпълнение) на Парижкото споразумение вече са изработени, нещо, за което можем да сме благодарни“, каза Мохамед Адоу от организацията „Крисчън ейд“. Той обаче добави, че фактът, че е коствало такива усилия отделните страни да бъдат накарани да довършат този процес докрай, показва, че някои страни не са осъзнали напълно предупреждението в доклада на Междуправителствената експертна група по климатичните промени.

През октомври в свой доклад групата предупреди, че за да бъде задържано повишението на температурата на Земята в рамките на 1,5%, ще са нужни „безпрецедентни промени“ във всеки обществен аспект.

В последния момент министрите съумяха да преодолеят безизходица между Бразилия и други страни по правилата за отчетност при наблюдението на квотите за въглеродните емисии. Това стана чрез отлагането на основната част от дискусията по въпроса за догодина.

Краят на преговорите допълнително се забави заради искане на Турция да бъде променен статутът ѝ според Рамковата конвенция на ООН по климатичните промени, заявиха източници на конференцията.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ