140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Нови инструкции на БАБХ за АЧС – Спира се подхранването на дивата свиня

В пресцентъра на Международния панаир в Пловдив се проведе кръгла маса на тема „Африканска чума по свинете и предизвикателствата пред стопанисващите дивеча“. Участие взеха експерти по лова в Държавните предприятия, в Регионалните дирекции по горите, директори на Държавните ловни стопанства, представители на НЛРС-СЛРБ, БЛРС, ЛТУ, БАБХ, МЗХГ и ловни сдружения.

Срещата бе ръководена от директора на дирекция „Ловно стопанство“ към ИАГ Юлиян Русев. Д-р Георги Чобанов, директор на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ към БАБХ представи за обсъждане предстоящите нови инструкции на БАБХ за справяне с АЧС.

Основен момент от тях са указанията за спиране на подхранването на дивите свине в цялата страна. Ще могат да се използват хранителни примамки, но само с цел отстрел на диви свине. Приоритетно ще се отстрелват женските свине, а достъпът в инфектираните вече зони се ограничава за всички – дървари, билкари, гъбари и т.н.

Претърсването при констатиран случай на АЧС ще се извършва в 20-километрова зона и започва 10 дни след констатирания случай. Следващото претърсване трябва да е след 14 дни, което означава, че ще има по две претърсвания месечно. Желателно при претърсването е да се осигури по 1 човек на 100 ха. Претърсването продължава минимум два месеца, докато в две последователни претърсвания не се констатира липса на умрели и неадекватни животни, но втория път задължително с участието на представител на ИАГ. Таксацията също ще се счита за претърсване. Организацията и контролът по претърсването на инфектираните зони ще се извършва от ИАГ и ДП.

Статутът на инфектираната 20-километрова зона се сменя, ако 2 месеца не е констатиран случай на мъртво или заразено прасе и тогава ще може да се ловува индивидуално. След още два месеца ще се ловува групово, но без ловни кучета, а едва след това ще се възстановява нормалния лов.

Разселването на другите видове дивеч се разрешава при спазване на необходимите мерки за биосигурност.

Друг важен момент е инструкцията за изграждане на стационарни или подвижни капани за улов на диви свине, като за това ще отговарят стопанисващите дивеча. През първите два месеца в инфектираните зони уловените прасета ще бъдат умъртвявани.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ