Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Новият стар шампион на Bassmaster Classic в САЩ

         Ивайло ДИМИТРОВ

         Победител в тазгодишния турнир Bassmaster Classic в САЩ е Джордън Лий. Това е познатият от миналогодишното издание на турнира шампион, който дублира титлата си и се нареди до най-големите светила в състезателния спинингов риболов в Съединените щати Кевин Ван Дам и Рик Клун. Лий става едва третият рицар в историята на Bassmaster Classic, които вдига трофея в две поредни години.

         Тази година състезанието се проведе на езерото Хартуел в Южна Каролина. Битката беше много ожесточена, а след първия състезателен ден Лий беше едва шести. Впоследствие обаче показва изключително прецизна игра и с поредица уловени солидни риби печели крайната победа в турнира.

         Пред медиите, след като получи шампионската купа и овациите на многобройната публика, 26-годишният певец по професия сподели:

         „Цяла седмица живеех с мисълта, че ще спечеля и това наистина се случи, макар и толкова драматично. Изоставах след първия ден, но не губех надежда, че късметът ще ми се усмихне. Хванах 5 едри басса на 5 различни примамки в решителния манш и ето, че се получи. Но се убеждавам, че няма как да се планират нещата, всичко трябва да си дойде на мястото, ако съдбата е решила така…“

         Индивидуалната парична награда за победителя в турнира е 300 хиляди долара, но само за година Лий натрупа поне милион от бонуси, участвайки в риболовни състезания в САЩ.

         Да припомним накратко историята на Bassmaster Classic. Това е интернационално спинингово състезание от лодки за улов на сладководен басс (в Европа го наричат голямоуст костур). Участниците са професионалисти, играещи за солиден награден фонд. Провежда се основно по езера в различни щати на САЩ. Само няколко турнира са организирани на реки. Първото състезаниесе е състояло на езерото Мид в щата Невада през далечната 1971 година. До 1984 година турнирите са през есента, а впоследствие са ги изместили през зимата. През последните години календарът отново бе изместен и сега Bassmaster Classic се провежда в ранна пролет.

          Любопитно е да се отбележи, че наградният фонд също се е променял през годините. Навремето са стартирали с бонус от 10 хиляди долара, като мизата постепенно се е вдигала, за да достигне до 500 хиляди долара през 2006 година. Следва снижение, за да се установи награда от 300 хиляди долара при последните няколко издания на турнира.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ