ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРД–Овча могила – И през този ловен сезон ще се разчита на пернатия дивеч

„Може да се каже, че нормално протичат при нас ловните излети за прелетен дивеч – разказва Енчо Атанасов, председател на ловната дружина в свищовското село Овча могила. – Срещат се пъдпъдъци, гривяци, гургулици. Не са чак толкова много, както през миналата година, но все пак ги има.”

А за намаляването на птиците обяснението е във високите температури, в засушаването. Иначе в землището на селото арендаторите сеят различни земеделски култури – царевица, слънчоглед, репко, пшеница. Така че има и за пернатия дивеч, и за дивите свине. Все още не всички стърнища са изорани и в тях може да се намерят пъдпъдъци. Но има и обработени след прибирането на реколтата ниви, при това напръскани с пестициди, и в тях няма начин да се открие прелетен дивеч.
По-сериозно е положението с дивите свине и причината, разбира се, е в появата на АЧС. „Миналата година в нашето землище нямаше такъв дивеч, затова пък ударихме нещо в района на съседното село Драгомирово – продължава разказа си Енчо Атанасов. – Сега ловците забелязват някъде дири на диви прасета, но присъствието им е слабо. По всичко личи, че тук се навъртат само два нереза, майки и приплоди няма.

ЛРД-Полковник Савово – Добро начало с отстрел на пъдпъдъци и гургулици
Ловците от ЛРД-Овча могила от доста години поддържат връзки с колегите си от Габрово, от великотърновската дружина „Ивайло”, и взаимните гостувания им помагат да се радват на слука. Скоро габровци идвали на птичи лов в Овча могила и се оплакали, че и при тях няма диви свине. Но надеждата е, че ще се появят по-нататък, когато дойде времето за свинския лов и още повече към края на годината. И както обикновено, ловците от Овча могила ще гостуват на други дружини, в Балкана и предпланината, за да разчитат, че могат да отстрелят някой глиган. Надяват се и на фазаните, нали и това лято разселиха не малко от тези птици.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество „Сокол” – гр. Свищов
Пощ. код: 5250
Телефон: 6-05-59
Мобилен: 0884 861 144

Реклама

ЛОГО - СЛРБ