ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Традиционно призовата ЛРД-Агатово този път е опечалена от слабата слука

ЛРД-Агатово, която е част от Ловно-рибарско дружество „Сокол“ в гр. Севлиево, стопанисва 37 000 дка ловна площ. От тях 20 000 дка са обработваеми земи. Площи в такъв размер са благоприятни за практикуването на птичи лов. Всяка година дружинката е в първата тройка по резултати в сдружението по отстрел на пернат дивеч.

И през тази, 2020 година, най-нетърпеливите ловци получиха нужните разрешителни за лов от председателя Христо Кънчев дни преди чакания първи ловен излет за новия сезон.

Рано сутринта на 8 август – събота, те се втурнаха из ловните полета, но след завръщането си видяха резултати и те не им подействаха обнадеждаващо. Общо 8-те ловци, излезли на лов, бяха отстреляли едва 16 пъдпъдъка. Което е чувствително малко в сравнение с преди. Фактът е тревожен – с всяка изминала година резултатите намаляват, отчитат те.

лов агатово

На местните ловци не им е нужно да имат научни титли, за да се досетят, на какво се дължи това. По тяхно виждане, скромните резултати при отстрела на пернат дивеч се дължат на новото модерно и интензивно земеделие. Масовото използване на знайни и незнайни препарати за сметка на химията вече са премахнали основни земеделски обработки /оране, култивиране, окопаване и др./, с които преди години започваха учебниците по земеделие. Анализи на почвата и местните водоизточници показват многократно завишение на нитрати, нитрити и други вредни вещества.

ЛРС-Омуртаг – Буря придаде свеж облик на първия лов в Трета градска дружина

Преди години големите земеделци се хвалели кой, какъв нов модел комбайн си е купил. Сега обаче, това не ги интересува. Хвалбите им са кой има най-модерната и производителна пръскачка. Тук, по мнение на ловците, има много работа за прокуратурата в посока установяване какъв препарат се обявява в уведомителните писма и какво реално се пълни в модерните и производителни пръскачки!? Ако всичко продължи така, някой ден само ще си спомняме за пъдпъдъка, пчелите, дивия заек, но най-лошото е, че няма да ги има и хората, които продължават да живеят в българските села – обясняват тревогата си ловците от ЛРД-Агатово.

Мариана Мандичева

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество “Сокол” – гр. Севлиево
Пощ. код: 5400
Телефон: 3-39-12
Мобилен: 0884 177 197

Реклама

ЛОГО - СЛРБ