ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Актуална риболовна информация от родните водоеми

актуално водоеми

ЧЕРНОМОРИЕТО

С всеки изминал ден риболовът по морето става по-интересен и разнообразен. Сафрид се лови почти повсеместно. Не е едър, но пък го има и рибарите с лодки, оборудвани със сонари, все ще напипат пасажи в хода на деня. Въдиците с чепаре си остават класика в жанра. Чернокоп също се лови, макар все още да е разпръснат. Зарганите приятно изненадват със зрелищни серии за кратки периоди. Има надежди и за силна есен по отношение на паламуда, но все още е рано за него.

ЯЗОВИР „АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ“

С дънни въдици и повечко време като престой може да се извади някоя и друга хубава каракуда. Но биваците по оголе­ните брегове на спадналия язовир вече не са много. Спинин­гисти извадиха силиконките и даже отчитат първи по-трайни изяви на костура. Засега трофеи няма, но ще им дойде вре­мето. Джиговият риболов на този язовир е резултатен до най- късна есен. Ползват го и от брега, влизат и с лодки.

ЯЗОВИР „ОГОСТА“

Все още има шаранджийски биваци и се чува за епизодич­ни попадения от едри шарани. Но този риболов е труден и свързан с допълнителни усложнения заради обширните мидени полета по дъното. Налага се ползване на пределно здрава линия, в противен случай трудно ще се извади голяма риба, прекарала влакното през острите мидени черупки. За рибарите в ежедневието занимавката е свързана с улов на платики от всякаква големина.

ЯЗОВИР „БЕБРЕШ“

И от този старопланински язовир се похвалиха с извадени шарани. Новината е изненадваща, предвид мижавата попу­лация. Все пак да припомним, че ентусиасти провеждаха за­рибяване, така че в следващите години картината може да се промени. Около устието става риболов на плувка с бабушки, костури, кефали, уклеи. Там като че ли се групират и най-мно­го рибари.

ЯЗОВИР „БАТАК“

Щуката е цел номер едно за любителите на хищници, но е непостоянна в изявите и няма сигурност в улова. В ролята на „винаги готов“ обикновено влиза костурът. Ловят го почти повсеместно от брега, а мнозина рибари влизат и целенасо­чено с лодки. Живите рибки си остават топпримамка и за два­та хищника. Спинингът е по-несигурен вариант. От мирните риби може да се натрупа актив с каракуди и бабушки.

РЕКА ЯНТРА

За хващаните едри бели мрени по тази река вече стана дума в уводния материал. Само да уточним, че русалката там е най-ефективната стръв. Хора от „постоянното присъствие“ хващат шарани, но всеки си има проверено място и утвър­дена тактика, за която не говори много-много. За тези, които нямат време да чакат шаран, има алтернатива – каракуди. По-лесни са и по-непретенциозни. Реката е маловодна и ри­барите изцяло се съсредоточават по вирове с повечко дъл­бочина.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ