НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Актуална риболовна информация от родните водоеми

актуална от водоеми

ЯЗОВИР „ДОСПАТ“

Американската пъстърва показа учудващо постоянство в изя­вите през това лято и почти нямаше мъртъв период, през който тази риба да излезе от полезрението на рибарите. При това я ло­виха не толкова на тролинг, колкото на дънни въдици, спуснати от лодка и вездесъщата паста за стръв. С есенното захлаждане мирните риби вероятно ще се оттеглят, но пък идва времето на костурите. Те винаги са готови са спасят риболова на родопския язовир.

ЯЗОВИР „ПАНЧАРЕВО“

Щуки от всякаква големина ловят софиянци на най-посе­щавания водоем в околностите на столицата. Изявеният хищник показва стабилна популация и почти повсеместно присъствие. Все пак най-трайни резултати се постигат откъм приустиевата част, където има обширни плантации с водо­расли и теренът с времето се превърна в щукарски рай. В улова преобладават неголеми щуки, но има регистрирани попадения от по 3-4 кг. Традиционните мирни риби платики и бабушки разочароват с изявите си напоследък.

ЯЗОВИР „ГОРНИ ДЪБНИК“

През целия преобладаващо топъл септември на най-голе­мия язовир в Плевенска област вървеше приличен риболов. Доста толстолоби се извадиха там и така сякаш донякъде се компенсира липсата на шаран. Даже се разчу и за хванат 23 кг толстолоб на малкия язовир „Кайлъка“ от плевенчанин – на дънна въдица и царевица за стръв. От масовите риби на „Дъбника“ костурът показва признаци на активизиране.

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Шаранджиите все още настояват и това личи по базирани­те биваци, но се обединяват около мнението, че тази година не е била от силните на язовира. Надеждите са за по-стабил­на есен при хищните риби, към които тепърва ще се насочва вниманието. Само че при това ниско ниво не е ясно как ще се сместят лодките при очакваната есенна навалица.

РЕКА ДУНАВ

Редки и трудни риби идват на дънните въдици. Поне при тези, които са заметнали за шаран и амур и друго не призна­ват. Светъл лъч в риболова по реката са хващаните напосле­дък бели мрени. Всъщност, това е допълнение към новината от миналия брой за активизиране на тези риби по северните ни реки, вливащи се в Дунав. На фидер или на плувка винаги може да се извади нещо в топлите есенни дни – платика, ка­ракуда, морунаш.

РЕКА ТУНДЖА

Маловодна и избистрена тече Тунджа, изцяло в тон с голя­мото засушаване в Южна България. При тези условия рибата е капризна и рибарите не са във възторг от улова. Все пак има и интригуващи новини, дошли от спинингисти. По вре­ме на рейда им по реката в отсечка след Елхово са хванали няколко едри кефала около кило на воблери, плюс един тро­феен распер.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

blank
Scroll to Top