ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

БФРС-риболов на плувка – „Кърджали“ грабна титлата в оспорвана битка

бфрс

Риболовците от отбора на „Кърджали“ са новите репу­бликански шампиони на Бъл­гария при плувкаджиите. Д-р Бирджан Мехмед, Димитър Димитров, Апо Фифти, Аднан Дормуш и рънърт им Пламен Иванов се оказаха най-подгот­вени в двата кръга от нацио­налния шампионат на БФРС и буквално измъкнаха титлата в при люта­та конкуренция на СКР „Стара Загора“ и „Шампион Фийд“, заели съответно второ и трето място в крайното класиране.

Като индивидуален първе­нец триумфира Аркади Райчин от „Майсторски риболов“, след­ван от Костадин Костадинов от СКР „Стара Загора“ и Миро­слав Димитров от „Дайджест“.

Финалният втори кръг на състезанието, организирано от БФРС, се проведе на езерото край Шу­мен. При участието на общо 14 отбора стана изключително ат­рактивно състезание с риболов на платика, бабушка и черве­ноперка. Ловеше се основно на мач, но при различна дистан­ция. За двата дни класираните в първата шестица успяха да минат границата от 30 кг, кое­то според коментарите е било сертификат за висока класа.

В 11-годишната история на клуба от Кърджали това е пър­вата шампионска титла, след като през 2015 г. риболовци­те от родопския град станаха втори в първенството. Техният състезател Димитър Димитров вече има два златни медала зад гърба си, и изглеждаше само въпрос на време шампи­онските отличия да заминат за Кърджали. Карето риболовци зае първо място в предишния турнир на язовир „Мандра“ до Бургас, а сега успя да удържи първото място в крайното кла­сиране, макар и само с една точка повече от победителите във втория кръг СКР „Стара Загора“.

„Първенството този сезон беше много силно, и тази по­беда е изключително ценна за нас. Много добре си спомням как започнахме през 2008 г. С моите колеги, когато все още нямахме регистриран отбор, бяхме на турнира „Майстор на годината“ на язовир „Мандра“, но през втория ден се изви буря и прекратиха състезание­то. Та тогава ни дойде идеята да се регистрираме и да се включим в първенството, раз­казва капитанът на кърджалий­ци Апо Фифти. Той и колегите му показваха силни резултати в последните години, а на тур­нира по двойки за Купата на БФРС заеха първите две места на плувка през 2018 г. По думи­те на Апо, с ангажирането на Пламен Иванов за рънър орга­низацията в отбора е станала такава, че да покажат основа­телни претенции за титлата.

бфрс

Колкото до индивидуалния победител Аркади Райчин от „Майсторски риболов“, за него това е трета републиканска титла в продължителната му състезателна кариера, плюс още толкова отборни отличия.

„Конкуренцията беше много голяма. В Шумен първия ден жребият ми отдели недобро място до стената и трябваше да ловя бабушки. В неделя обаче влязоха платиките, а така вече риболовът стана съвсем друг и се изкачих наго­ре в класирането…“, каза Рай­чин. Той завърши и с най-много улов за двата кръга измежду всички участници – 37,3 кг.

Председателят на Феде­рацията и временен шеф на Секцията по риболов на плув­ка Георги Михайлов поздрави специално всички участници в първенството и изрази задо­волство от показаното високо ниво на състезателите.

„Заради пандемията първен­ството започна по-късно и се проведе в два кръга. Но и те бяха достатъчни да се убедим, че състезанията на плувка от държавния спортен календар стават по-силни с всяка изми­нала година. Всъщност това се вижда от международното ни представяне – през 2019 г. СКР „Стара Загора“ спечели брон­зовите медали на световното клубно първенство, а нацио­налният отбор на България се класира десети в шампионата за нации. Много важно беше и това, че двата турнира преми­наха при отлична организация, без спорни ситуации и в много спортсменски дух. Поздравя­вам всички колеги, очакваме ги на турнира за Купата на БФРС на Гребния канал в Пловдив“.

бфрс

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ