ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Фирма „Сокол-БЛРС” достави 256 диви зайци от Словакия

зайци от словакия

На 24 септември със специализиран транспорт на фирма “Сокол-БЛРС” ЕООД от Словакия, района на град Нитра, екипът на фирмата закупи и достави 256 броя диви зайци. Мероприятието се извърши под ръководството на словашкия проф. Ярослав Сламечка, който нееднократно е бил в България, за да следи и помага с опит и знания за развитието на проекта по разселване на вида у нас. Тези 256 заека ще бъдат използвани за опресняване кръвта на основното стадо в производствените стопанства на фирмата в Луковит, Враца, Русе и Сливен. Голяма част от тях ще бъдат разселени на територията на ЛРС-Раднево – 120 броя, и ЛРС-Септември – 94 броя.

зайци от словакия

Припомняме, че на проведеното Общо събрание на Националната организация,
всички се обединиха около мнението, че популациите на дребния местен дивеч намаляват следствие на интензивното земеделие в страната, като е необходима реакция от ловно-рибарските сдружения, които продължават да инвестират средствата си в разселването на яребици, кеклици и полудиви патици и все по-често и на диви зайци.

зайци от словакия
проф. Ярослав Сламечка

Началото на експеримента с изкуствено отглеждане на дивия заек (Lepus europaeus) от НЛРС-СЛРБ беше поставено на 24 ноември 2011 г. в производственото стопанство на фирма „Сокол-БЛРС” в гр. Враца. Там бяха докарани 5 двойки зайци, с което беше даден старта на този тъй дългоочакван проект. Още през 2012-а година бяха произведени 45 броя, а през 2013-а проектът набра скорост и бяха произведени 70 броя зайци. Проведеният експеримент показа, че изкуственото развъждане на див заек е възможно. Установено бе, трудното отглеждане в изкуствени условия се дължи на високата смъртност поради на липсата на определени компоненти в хранителната смеска.

Разселване на диви зайци в ЛРС – Сливница (ВИДЕО)

 

Това накара екипа на фирмата да използва изцяло словашкия модел за отглеждане на див заек, което наложи неизбежното доставяне на специална храна от Словакия. Бързо бяха постигнати добри резултати, за да може през 2020-а година фирма „Сокол-БЛРС” да получи заявки за 1161 броя див заек  от 19 ловно-рибарски сдружения в страната. До настоящият момент са изпълнени заявките на 14 ЛРС-та, като са разселени 673 заека. Опитът с фермерното отглеждане и разселване на див заек се развива успешно на територията на ловно-рибарските сдружения в Бяла Слатина, Благоевград и Дупница, където запасите са се увеличили значително.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ