НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Габрово – Пъдпъдък се появи на нетрадиционни места

Така мислят ловците, любители на птичия лов от габровската дружинка Кметовци, които този сезон бяха изненадващо зарадвани от сравнително добра слука при лова на пъдпъдък. На фона на този факт обаче, на места, където традиционно има пъдпъдък, сега липсва. Защо? Опитните ловци имат затова своите обяснения.

Константин Топалов е член на дружинка Кметовци. Силния лов тук е груповият лов на дива свиня. Ловностопанският район, който тя стопанисва, е типичен Предбалкан и песента на пъдпъдък е голяма рядкост. Тази година обаче, ловът на прелетен дивеч сюрпризира приятно ловците от дружинката. Константин няма пропуснат ловен излет този сезон, защото този вид дивеч се е появил в ловното поле и дава по десетина слуки на ловците в края на излета. Той смята, че причина за появата на пъдпъдъка на места, където принципно е отсъствал, е липсата на интензивно земеделие, както е тук, в Кметовци, и съхранената естествена хранителна база.

Лов по време на пандемия – разказва председателят на ЛРС-Дупница д-р Крум Бонев

„На други места, където се използват различни препарати за растителна защита и се изорават стърнищата веднага щом реколтата бъде ожъната, се унищожава хабитатът. Освен това, при нас имаме влага. През август паднаха дъждове и тук имаме зелени треви и влага, каквито никога по това време на годината не е имало. Природата при нас е свежа и това привлича пъдпъдъка. Но от колеги чуваме, че в Южна България, където ловът на пъдпъдък традиционно е добър, сега там го няма. Всички сочат за причина сушата” – разказа Костадин.

пъдпъдък лов габрово

Освен Константин Топалов и Иван Димитров, на птичи лов редовно излизат Емил Колев и Валентин Вълев. Слуката тази година позволи да поканят приятеля си Петър от габровската дружинка „Смирненски“ и заедно да изживеят удоволствието от птичия лов. Под снимката, с която се хвалят със слуката си, Валентин Вълев беше написал: „8 броя пъдпъдък и 8 гривяка“. Като цяло птичият лов тази година е сравнително добър – споделиха ловците.

пъдпъдък лов габрово

Иван Димитров, също член на дружинка Кметовци, по стечение на обстоятелствата съчетава полезното с приятното, като ловува там, където са му строителните обекти. На снимката той е с дратхара си Арти и слуката им от последния лов в севлиевската дружинка Добромирка. „Там пъдпъдъкът обичайно, и сега го има. Ловуваме в стърнище на ожънат овес. Слава Богу, още неизорано. Сутрин излизаме петима-шестима и приключваме лова с по 7-8 броя пъдпъдък на човек. Харесвам този лов заради динамиката му и работата на кучето. Страхотно е да гледам как моят едногодишен Арти при всеки лов развива качества да работи в екип и става все по-добър ловен помощник“ – сподели Иван Димитров.

Мариана Мандичева

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество Чардафон – гр. Габрово
Пощ. код: 5300
Телефон: 80-37-76
Мобилен: 0882 293 039
Scroll to Top