ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Стара Загора – Сушата прогони пъдпъдъците, слуката е скромна

„Голяма суша е при нас, повече от два месеца не е капвала капка дъжд и това нямаше как да не се отрази на лова – сподели дългогодишният председател на ЛРД-с. Димитриево Стойчо Кънчев. Пъдпъдъците се появиха за кратко и бързо потърсиха по-подходящи обитания. А имаме къде да ловуваме, въпреки че и при нас земеделците изораха и брануваха нивите. Остават ни тук-там незасегнати диви площи, където все пак удряме по някой пъдпъдък. Такава е картината не само при нас, но и в повечето дружини от ЛРС-Стара Загора”.

През последния уикенд са се събрали група от четирима ловци, за да обходят заедно м. „Дебека“. В състава, освен него, са били Добри Иванов, Валентин Атанасов и Пламен Димитров. С общи усилия са направили една индивидуална дневна норма пъдпъдъци и то най-вече заради добре обученото и перфектно работещо куче, което са имали на разположение. Но е факт, че заради слабата слука малко ловци излизат сега.

лов стара загора

Наблюденията показват, че фазаните и яребиците имат стабилна популация в техните ловни полета и това е обнадеждаващо. Чакалите, които са голяма напаст в последните години и ги преследват много усилено, като че ли намаляха. Тази година няма мишки и вероятно това е спомогнало да се насочат към други райони на страната.

Голямата грижа на ловците от с. Димитриево сега е как да помогнат на дивеча по време на тази изтощителна суша. Председателят Кънчев има идея да обособят азмаци, като издълбаят подходящи места с багер, където да се задържи вода. Правили са такъв опит преди време и сега ще пробват да осигурят живителна вода на още няколко места из ловните им полета.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество “Стара загора” – гр. Стара загора
Пощ. код: 6000
Телефон: 63-90-14
Мобилен: 0878 925 696

Реклама

ЛОГО - СЛРБ