ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Стражица – Трудна година при извънредни обстоятелства

събрание стражица

При извънредни обстоятелства и взети всички предпазни мерки заради паднемята от коронавирус премина годишното отчетно събране на СЛРД „Тасладжа” гр. Стражица. В салона на фирма „Корадо АД” се събраха представители на голяма част от ловните дружини от състава на сдружението.

Водещ на събранието беше Стефан Маринов, член на УС и председател на ЛРД-Бряговица. При необходимия кворум събранието протече в делова обстановка. В отчетния доклад, прочетен от ръководителя на сдружението Петко Иванов, бе акцентирано на два основни проблема, под знака на които е преминала годината – Африканската чума по свинете и пандемията от коронавирус. АЧС пряко постави своя отпечатък върху отминалия ловен сезон. В първите месеци отстрелът е бил стабилен и повсеместен, докато с навлизане на зимата все по-ясно са се очертали пораженията върху дивите свине. Много животни са измрели, а оцелелите са се оттеглили към планиннски райони и към края на сезона дивечът е бил съвсем оскъден. Показателно е, че при пролетната таксация са отчетени едва 98 животни, което е нищожно малко.

Все пак таксацията показва устойчив ръст в популацията на другия дивеч. При създалите се обстоятелства на преден план излиза местният дребен дивеч и очевидно ще трябват повече грижи за него, за да има по какво да ловуват стражишките ловци.

Много добре се развиват фазаните. Миналата година са разселени 450 бройки, закупени от стопанството в Русе, а за тази година има заявка за  отрасли 90-дневни фазанчета. Но е факт, че не са много хората от сдружението, които си падат по този лов. От ръководството се надяват тази тенденция да се промени.

събрание стражица

За да има дребен дивеч обаче, трябва системно регулиране на числеността на хищниците. Отчита се изостанаве от плана и при чакалите, и при лисиците. При запланувани за отстрел 550 чакала са отстреляни едва 200, а при заявени 235 лисици са ликвидирани само 75. По този показател ловците търпят критика и ще трябва да се актизират.

ЛРС–Горна Оряховица – Борбата с хищниците трябва да бъде национален приоритет

В дебатите по отчетния доклад ловците бяха убедени, че забраната за подхранване може и да е била актуална, но ще трябва да отпадне за следващия сезон, за да може дивите свине да се завърнат в стражишките ловни полета. Монтираните автоматични хранилки са се доказали с ефективността си и ще бъде нелепо да останат неизползвани.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество “Тасладжа” – гр. Стражица
Пощ. код: 5150
Телефон: 36-75
Мобилен: 0877 715 718

Реклама

ЛОГО - СЛРБ