ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

На пресконференция в София – Ще има ли по-добри дни за любителския риболов

пресконференция риболов

Предстоящите промени в Закона за рибарството и аквакултурите, както и възможностите за развитие на любителския риболов бяха основните теми, по които дискутираха журналисти и отговорните фактори в държавата. Присъстваха Ивайло Симеонов от МЗГХ, директор на дирекция „Обща политика в областта на рибарството”, както и изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов. Домакин на форума беше НЛРС-СЛРБ в лицето на неговия председател инж. Васил Василев. Присъства и Георги Михайлов, председател на БФРС и съорганизатор.

пресконференция риболов

В краткото си встъпително слово г-н Василев припомни, че темата относно управлението на рибните ресурси е актуална от 2007 г., когато бе издадена Наредба, даваща такива възможности на клубове и сдружения. Но куп бюрократични изисквания на практика не позволиха това да се случи в реалността. Няма как отделно сдружение да изпълни всички заложени изисквания, включително да държи на щат хидроинженер, който да следи състоянието на водоемите и свързаните с тях съоръжения. Отделно общинските власти си гледат своите интереси и предпочитат да припечелват от наеми, затова е разбираемо защо толкова язовири попаднаха в частни ръце. Бе изтъкната добрата практика за задивечаване чрез Национална програма за събиране на целеви средства, което е залегнало в Закона за лова и опазване на дивеча и дава резултати вече дълги години. По този път трябва да се върви и при зарибяването. В Съюза има отделни сдружения, наели и поддържащи рибния ресурс в общински язовири. Като примери бяха дадени Монтана, Попово, Асеновград. В тези сдружения и членската маса на любителите риболовци е впечатляваща.

Риболовци ще помагат в борбата с бракониерството

По отношение на предстоящите законови промени г-н Василев изтъкна, че е наложително да се каже ясно чия собственост е рибата, за да може да се оптимизира и прословутата наредба за отдаване управлението на рибните ресурси по сдружения. Да се намери подходящата законова рамка, за да се осигурят стопани на повече водоеми. Така и работата на ИАРА по отношение на контрола ще се улесни. Но определи за абсурдна идеята да има и свободна зона за риболов на наети язовири. Така едни ще наливат, а други само ще източват. Допусне ли се такова нещо, ще се обезсмисли цялата идея за по-добро стопанисване и ред по язовирите.

пресконференция риболов

Георги Михайлов сподели, че идеите за законови промени, изложени от риболовци пред ръководството на Федерацията, са обобщени в 10 основни точки и са представени за разглеждане по надлежния ред.

Актуални въпроси по проблеми с любителския риболов повдигнаха секретарят на Федерацията Валентин Симов, Ивайло Христов от клуб „Майсторски риболов“, Станил Йотов от БФРС, Калин Първанов, гл. редактор на съюзните издания. Всички се обединиха около идеята, че е уместно любителският риболов да се отдели по някакъв начин, защото сега е скромна притурка в общия Закон за рибарството и не му се обръща достатъчно внимание.

Доц. Д-р Николов отговори на всички въпроси и изтъкна, че представителите на държавните институции няма как да не се вслушат в гласа на близо 200 хиляди риболовци. Екипът му работи изцяло в интерес на подобряване на условията за любителски риболов у нас. В тази посока, както и със съдействието на експерти от неправителствените организации, се надяват да изготвят един по-добър закон. А това означава да дойдат и по-добри дни за всеки, който хване въдицата и реши да спортува някъде.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ