НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Охладената сьомга може да пренася Covid-19

охладената сьомга

Covid-19 може да оцелее повече от 8 денонощия на повърхността на охладена прясна сьомга, обявиха китайски учени. Тази констатация шокира търговците на риба, а още по- притеснени са потребителите.

Експеримент, проведен от експерти в бранша, показа, че SARS-CoV-2 може да „живее“ на повърхността на сьомгата в продължение на 2 денонощия при температура 25 градуса, а повече от 8 денонощия при температура от 4 градуса. С оглед на това се настоява за преразглеждане на критериите за про­верка при вноса и износа на риба. Препоръките на изследова­телите са охладената сьомга да се транспортира при темпера­тура от 0 до 4 градуса.

Опасенията са, че при сегашните стандарти е много веро­ятно сьомгата, която е сред най-популярните риби в света, да се превърне в основен източник на международното движение на коронавируса. Припомняме, че инфекцията бе открита в ох­ладени сьомги, доставени от Европа, на рибен пазар в Пекин. Това е предизвикало и мащабното проучване, за което стана дума.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

blank
Scroll to Top