ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Нова заплаха за дивеча и лова: Фотоволтаични паркове

Общинcĸият cъвeт нa Xacĸoвo издaдe пpeдвapитeлнo oдoбpeниe зa изгpaждaнeтo нa фoтoвoлтaичнa цeнтpaлa ĸpaй ceлaтa Kнижoвниĸ и Дoлнo Вoйвoдинo. Инвecтитopът, ĸoйтo възнамерява да cтpoи цeнтpaлaтa, e „Eнepи БГ 1“, ĸoeтo e пpoeĸтнo дpyжecтвo нa aвcтpийcĸия xoлдинг Еnеrу Dеvеlорmеnt GmbН. Предложението за даване на предварително съгласие за учредяване на право на строеж  фотоволтаични паркове бе внесено на заседанието на местния парламент от общинския  кмет Станислав Дечев и бе гласувано от съветниците след кратки дебати.

 

Това решение обаче силно разтревожи жителите на Книжовник, в това число и местните ловци. Намерението е  цeнтpaлaта  да бъде разположена върху терени с впечатляващата  обща площ от приблизително 4 000 декара. Това несъмнено ще засегне  територии от ловния район на дружинката на с. Книжовник.

Ловците светкавично изразиха своето недоволство от взетото решение.

 

„Ловните ни полета направо ще бъдат осакатени – възмущава се председателят на дружинката Николай Момчилов, който припомня, че ловците са обогатили дивеча с разселване на яребици, фазани, див заек. Дружинката е създала организация и е започнала подписка, с която се противопоставя на мегапроекта. – Събрали сме досега  близо 400 подписа. Усилията на дружинката се подкрепят и от природозащитни организации, които застават зад становището, че индустриализацията не трябва да е сметка на ощетяване на природата – гори, пасища, пчелини, дивеч. А заради редуциране на ловните територии и последващото логично  намаляване на дивеча , би могло да се стигне до редуциране и на броя на лоците. А всички  те са  инициативни  и предприемчиви хора, които наистина милеят за родния край. Трябва да припомня, че всички дружно изпълниха родолюбивата си идея да построят православен параклис, да поставят край селото голям християнски кръст за здраве и закрила.”

Комисията към комитета REACH реши: Ограничава се употребата на оловни муниции във влажните зони

Не ни ли стига уранът в питейната  вода,  а  сега посягат и на земите ни, коментират още разтревожените хора  в  с. Книжовник. Според тях сумата, която ще бъде заплатена на общината  за огромния терен, в никакъв случай няма да компенсира  другите загуби за селото. Фактът, че централата ще ocигypи paбoтни мecтa нa 50 дyши в peгиoнa също не е равностоен, смятат те.

Актуалният за  с. Книжовник и за Хасково  въпрос бе  гореща  тема  и на брифинг  в Регионалната инспекция по околната среда. Новоназначеният директор на институцията  Тонка Атанасова коментира  приетото от общинския съвет предварително съгласие за учредяване на право на строеж на голяма фотоволтаична централа.

 

„Тепърва в РИОСВ трябва да постъпи инвестиционното намерение, след което да започне процедура по издаване на екологична оценка – обясни тя. – Преди това , за да започне строителство, трябва да се премине през  законова процедура по смяна на предназначението на земята и от селскостопанска тя да примине към статут урбанизирана.  Едва отгава, както гласи нормативната база в сферата на екозаконодателството, обществеността в с. Книжовник, включително и ловците, ще могат  да заявят  своите възражения притеснения, претенции, конкретни предложения. Министерство на земеделието и горите  също ще трябва да оцени дали строителството върху тези терени е допустимо от гледна точка на  засягане на ловни полета и наличие на дивеч.”

„Дали ще можем да се преборим” – стяга редиците Николай Момчилов, подкрепян от своите колеги по хоби и от цялото село.

Предварителните проучвания на терена от фирмата предстоят.

***

Фотоволтаиката представлява метод за произвеждане на електрическа електроенергия, използващ полупроводници за постигане на фотоволтаични ефекти, чрез преобразуване на слънчевата радиация в постоянен ток. Производството на фотоволтаична енергия използва слънчеви панели, съставени от множество соларни клетки, съдържащи фотоволтаичен материал. През последните години, поради нарастващото търсене на ВЕИ, производството на соларни клетки и фотоволтаични паркове напредва значително.

 

Златка Михайлова

Снимки: Янко Найденов

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И ВЪВ FACEBOOK !

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

“Ловно-рибарско дружество Хасково” – гр. Хасково
Пощ. код: 6300
Телефон: 62-20-11
Мобилен: 0878 669 471

Реклама

ЛОГО - СЛРБ