НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Наградата „Хриле и копита“ този път е за карикатуриста Милко Диков

награда хриле и копита

Любо Николов, писател, познат сред авторите на списание „Лов и риболов“ и останалите съюзни издания, връчи за седма поредна година наградата за карикатура на тема лов и риболов „Хриле и копита“ на художника Милко Диков. Това стана по време на откриването на традиционната годишна изложба „Карикатурен салон 2020“, която тази година за първи път се състоя в Габрово, в Музея „Дом на хумора и сатирата“ на 23 октомври.

награда хриле и копита

До края на януари следващата година почитателите на карикатурата ще могат да разгледат общо 280 творби, които участват в това 45-то юбилейно издание. Национална изложба на карикатурата, както и самостоятелните юбилейни изложби на тревненеца Светлин Стефанов, който получи голямата на награда на СБХ, и Любомир Михайлов – носител на наградата на Столична община на името на Доньо Донев за тази година.

награда хриле и копита

„Пандемия по време на Карикатура би било добро заглавие за житието на 45-ата Национална изложба на карикатурата. От Първоаприлски този най-голям форум на ироничната графика мутира в Късноесенен напълно дезинфекциран, дистанциран (204 км) и дисциплиниран, т.е. маскиран се появи в Габрово – даде ход на събитието пиарката на Дома Светлана Михайлова. – Съюзът на българските художници съвместно с домакина-музей „ДХС“ в Габрово, напук на Ковида, по формула 20 20, организира по една антивирусна система 38 български карикатуристи със 145 ПиСиаР творби в залите на култовата сграда“

награда хриле и копита

Председателят на секция „Карикатура“ към СБХ  Валери Александров – Валекс връчи по-голямата част от осемте награди и друга – Маргарита Доровска, директор на Музея ДХС.

В рамките на 45-годишнината на Националната изложба на карикатурата Музеят на хумора и сатирата и секция „Карикатура“ на СБХ отдават специална почит към четирима големи карикатуристи, които вече не са сред нас – Велин Андреев, Иван Кутузов – Кути – носител на наградата „Хриле и копита“, Стоян Дуков и Фико Фиков, които имат по 25 оригинални творби от колекцията на Музея.

награда хриле и копита

Поради извънредната обстановката награденият Милко Диков не присъства на откриването, като рогът от лопатар, диплом и 500 лв. той ще получи в София.

Наградата „Хриле и копита“ е учредена преди седем години от Любомир Николов и приятеля му и връстник във Военното училище Борислав Константинов, който преди шест месеца напуска този свят. По този повод Любо Николов завърши с последната строфа от стихотворението на Миряна Башева „Точка“ – „Няма смърт. И точка.“  Наградата ще продължи да бъде връчвана на карикатурист, успял да разсмее най-много хора с творбите си, отразяващи любимите хобита на много българи – лова и риболова.

Мариана Мандичева

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

blank
Scroll to Top