ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Нови членове на стадото диви зубри в ДУ „Студен кладенец“

студен кладенец зубри

Програмата за реинтегриране на зубри в Източни Родопи продължава да се развива. Две нови женски бяха докарани от зоопаркове в Словакия и Унгария. През целия път, специализиран ветеринарен екип следеше тяхното състояние.  Милош Пантелич е един от ветеринарите, който пътува с екипа.

„По пътя бяха спокойни. Няколко пъти спирахме, за да ги нахраним и напоим. Дадохме им сено, тъй като това се счита за най-безопасната и подходяща храна по време на транспорта” – разказа той пред екипа ни. Двете животни бяха докарани в ДУ „Студен кладенец“, където са настанени в адаптационни огради. Това се налага, защото предстои труден процес на адаптация и приемане от страна на стадото диви бизони, което вече 7 години обитава участъка.

студен кладенец зубри
Според Христо Христов от фондация „По-диви Родопи“, ако двете зоопаркови животни се пуснат директно при дивите, съществува голям риск от отхвърляне и нараняване на новодошлите зубри. Процесът на приемане е сложен, като ще започне с прехвърляне на изпражнения от двата нови зубъра към местата, които посещават местните животни, за да могат да свикнат с тяхната миризма и приемането от основното стадо да стане по-лесно.  „Добър знак е, че все пак отпиха глътка вода и започнаха да се хранят. Сега трябва да легнат малко, да преживят, да се успокоят. Зубрите са такива животни, че като попаднат на ново място, винаги първо опитват водата, тревата, пръстта”- добави още Христов.

студен кладенец зубри

ДЛС-Черни Лом – Спасиха кошута, попаднала в дълбок ров (ВИДЕО)

Съвместната инициатива на Съюза на ловците и риболовците в България и фондация „По-диви Родопи“ дава резултат и от разселените 5 зубъра през 2013 г., стадото вече се състои от 9 животни, без да се броят новите две. Благодарение на доброто местообитание и спокойствието, което им се осигурява в района на стопанството, се родиха и първите малки. Последното от тях се появи на бял свят в началото на тази година. Според директора на Дивечовъден участък „Студен кладенец” Антон Кръстев, стадото се развива добре и и тъй като алфа мъжкарят има много синове, като двама от тях вече са по-големи, има вероятност стадото да се раздели.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ