ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Председателят на ЛРС-Разград Пенчо Пенчев: В Лудогорието тревога на старта

пенчев разград

Пенчо Пенчев е дългогодишен ловец, председател е на ЛРС-Разград, оглавява и ловната дружинка в град Сеново, която е една от тези с добра популация на диви свине, но това е от преди две три години, сега проблемите са изключително големи, защото това богатство, което носеше много емоции на ловците, го няма. Редки останаха и дирите на дивите свине, а в някои ловища дори не се забелязват, въпреки големите грижи, които се полагат почти целогодишно. В навечерието на откриването на новия сезон разговаряхме с председателя на сдружението Пенчо Пенчев, който сподели, че  има доста сериозни сигнали, че голяма част от териториите на дружинките в сдружението дивите прасета са изчезнали. „Мога да кажа и това, че в нашата дружинка в град Сеново, не сме забелязвали това лято движение, едно приходящо животно премина, но в интерес на истината хранилките се зареждат, поддържат се солищата и калищата, обаче няма кой да ходи там, липсват посещения на дивеч. Има го другия дивеч – благородни елени, кошути и сърни, но за съжаление това,  което най-много го искаме, липсва. Защото излетите за диви прасета са много очаквани. От зимата – през декември и януари, те изчезнаха от нашите райони. Такова нещо не помним и не се е случвало сигурно от много години.

Дружинката на с. Сеново е имала слука на 36 бройки годишно, а в сдружението – по 280, стигали са и до 300 прасета. Миналия сезон са проведени 440 групови излета за дива свиня, като  са отчетени 153 животни, което е 40 на сто изпълнение от предвиденото. Основните причини за ниския отстрел са заболяванията от Африканската чума по свинете, което беше констатирано при пробите на няколко броя в сдружението. Поради тази болест в четири дружинки за първи път нямаше нито една слука, а в други три – само по една бройка. Така че за всичките 31 дружинки, могат да се направят нерадостни изводи. По искане и указания на Изпълнителната агенция по горите бяха построени капани за дива свиня от дружинките в Костанденец, Веселина, Самуил, Раковски, Голям извор, Пороище и Сеново, а резултатът е никакъв, не беше уловено никакво животно. Надеждите за новия сезон, че ще има слуки, явно няма да се оправдаят и нещата отиват към друг вид лов – хищници, както и на птици.

ЛРД-Бяла река – Увеличено разселване на фазани, добра популация радва ловците

„Миналата година разселихме в природата 2400 яребици и фазани, много добри са местообитанията и отчитаме добра популация. Наскоро разселихме същите бройки във всичките дружинки. За първи път в две дружинки пуснахме и няколко бройки зайци, за да се ориентираме и към този вид дивеч – разказва председателят. – Очевидно е обаче, че расте броят на чакалите и лисиците. Намалява ентусиазма на ловците, защото когато имаше отстрел на диви прасета, се отстрелваха и повече хищници, а сега не е така. Моите прогнози са, че ще има отлив от излетите за диви свине, когато няма слука и ловците не срещат този вид дивеч, вероятно това ще стане още след първите излети, дано не съм прав. Времето ще покаже, макар че се твърди, че ловците са със силна страст и едва ли ще се откажат да излизат в ловищата, когато няма слуки.”

Георги НИКОВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ