НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

С пет патрона пет чакала повали Сашо Методиев от ЛРС-Свиленград

чакали методиев

В неделя, 11 октомври, Сашо Методиев от 8-ма ловно-рибарска дружина към ЛРС-Свиленград отстрелва 5 чакала. Още предната вечер с мощния си прожектор успява да преброи светналите очи на 12 хищника в едно неизорано стърнище. Затова веднага на другата вечер излиза на лов с индивидуално разрешително за хищници и към 20.15 часа започва стрелбата.

„Отдавна наблюдавам тази група от чакали и макар да ги видях в района още предната вечер, бях взел у себе си само пет патрона – разказва 69-годишният ловец. –  Със всеки един от тях успях да поваля по един чакал.”

Сашо Методиев е ловец от 40 години, без да има такива традиции в семейството му. Когато е на 13 години, приятел на семейството го завежда на лов и преживяването завинаги се запечатва в съзнанието на детето. Веднага след като получава възможност, става част от ловната общност. Методиев ловува само на хищници и постига отлични резултати. През 2017 г. успява да отстреля 15 лисици и чакали.

Слука и в ЛРС–Велико Търново – една дружина с голям глиган, друга с три диви свине

„Аз съм убеден привърженик на лова на хищници по една много проста причина – категоричен е Методиев. – Всяка година моето ловно-рибарско сдружение разселва пернат дивеч, сега вече и диви зайци. Популацията на лисиците и чакалите при нас е огромна, истинско бедствие са. За да има смисъл от обогатяване на ловните полета с разселен дивеч, трябва да има хора като мен, които да ги редуцират. На всеки се иска да си гръмне едно зайче вместо чакал, но за да имаме зайци, яребици и кеклици е необходимо да обръщаме много по-сериозно внимание на лова на хищници.”

Първото ловно куче на ловеца е било сетер, но след това отглежда само гончета. При това ги обучава единствено за лов на хищници. Имал е печален опит с едно от гончетата си, което извел на групов лов за дива свиня, но след това то не искало вече да преследва хищниците. Затова, включително и баракът, с който ловува сега, се обучава изключително за лов на хищници. Разбира се, практикува лова на лисици и чакали и чрез стървилища.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ