НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Слука и в ЛРС–Велико Търново – една дружина с голям глиган, друга с три диви свине

велико търново лов

Втората седмица от свинския лов беше по-добра за ловците от сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново – отстреляни бяха седем диви свине. Най-доволни от ловните излети бяха дружините в Присово и Хотница.
В неделя ловците от с. Присово за първи път през този ловен сезон видяха диво прасе, при това голям глиган. И не само го видяха, но и успяха да го отстрелят. А се случи така, че слуката се падна на единствената дама в дружината – Цветелина Кошутанска.
Този ден ловджийката излиза да открива дивеча с руската пегая на семейството, с която двамата със съпруга й се редуват да бъдат гоначи и да откриват дивите прасета. Още с първия изстрел тя поваля дивото животно, но то явно не е ранено смъртоносно, защото бързо се изправя. Следва втори куршум, но после се оказва, че той не го затяга. Никак не е лесно да се отстреля глиганът, който прави опит да се спаси в един къпинак, а кучетата го заобикалят. Те обаче се разбягват, когато глиганът излиза оттам. Тогава Цветелина Кошутанска стреля трети път и този път е много точна. А тя не може да се нахвали с кучето си – руската пегая, което по нейните думи работи перфектно на диви сивне, особено на глигани.

ЛРД-Веселина – Гонач е майстор на първия отстрел
Отстреляният от Цветелина Кошутанска глиган впечатлява с големината си – около 250 кг, а глигите му – 19 см. Наистина голяма първа слука за присовската дружина.

велико търново лов

Ловците от с. Хотница, чиято дружина също е от състава на ЛРС-Велико Търново, пък са другите щастливци през втората неделя на свинския лов. Тогава те също имат първата си слука, а ловният излет е с дружината от съседното село Русаля, на границата между двете землища. Когато кучетата откриват три диви свине, ловците са точни в стрелбата и ги повалят. Късметлиите са Пламен Парашкеванов, който отстрелва два приплода в голям гъсталак, а Милен Кръстев уцелва майсторски с карабината си много бързо бягащия дивеч от голямо разстояние – 250 метра. Дивите животни не са големи като присовския глиган, но слуката си е слука.

„След днешния ден ловците са окуражени, че има дивеч,” казва председателят на дружината Яни Каркоров, доволен от слуката.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ