НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Вижте потресаващи кадри – Околностите на Елхово пламнаха от АЧС (ВИДЕО)

елхово ачс

В платформата „Подайте сигнал” на сайта SLRB.BG бе получен видеоматериал, в който се показват диви свине с атипично поведение край Елхово, което е характерно за индивиди, болни от Африканска чума по свинете. Успяхме да се свържем с автора на кадрите М. А., който се оказа запален ловец и риболовец. Той уточни, че видеата са няколко и не са снимани по време на ловен излет. Кадрите са от Елховския район и Сакар. Ловецът потвърждава, че през последните седмици е попаднал на поне 10 такива животни, от чиито очи „наднича смъртта”.

„Берат душа, умират! Вижте ги – почти ослепели, никаква реакция на моите движения, неадекватни горките. Голяма мъка, хора!“, казва авторът на видеоматериала и емоционално заявява, че се отказва от лова. Пред SLRB.BG той все пак уточни, че не се отказва от лова изобщо, а от лова на дива свиня през този сезон.

Над 20 огнища на африканска чума по свинете в Югоизточна Румъния

В записа М.А. призовава всички ловци в страната да приемат факта, че заразата се разпространява повсеместно: „Колеги, не си мислете, че на някого ще се размине. Ние мислехме, че ще се размине, обаче положението е страшно. Цялата гора мирише на мърша“

елхово ачс

За коментар на видеоматериала потърсихме мнението на д-р Даниел Попов, младши експерт в отдел „Здравеопазване на животните”при ЦУ на БАБХ, който специално за сайта SLRB.BG сподели:

„На тези кадри се вижда дивата свиня в естествената ѝ среда, но с атипично поведение. Всички ловци знаят, че този вид има високо изразен инстинкт за самосъхрание – те са стадни животни, а вслучая виждаме разпръснати едно-две прасета, които очевидно не реагиратна приближаването на човека, загубено е и чувството им за координация. Поради факта, че стоят на едно място и вероятно имат висока температура, твърде възможно е да са болни от АЧС.Ако ловците срещат такива животни, трябва да ограничат тяхното движение и да се предприеме незабавен отстрел, като се извърши първична дезинфекция на мястото на отстрела и след това при вземането на пробите за АЧС и трихинелоза задължително да се използват гумени ръкавици. Още на място пробите трябва да се въведат в мобилното приложение „Модул Лов”, да се маркират и етикират, след което да се съхраняват при температура от 4-6 градуса, без да се замразяват.”

blank

По данни на БАБХ в землището на гр. Елхово през посления месец има констатирани около 30 случая на АЧС при диви свине, като заразата се разпространява от север на юг и е стигнала до границата на Ямболска с Хасковска област. На север от Елхово има по-големи гори, както и водоеми, и именно там са намерени повечето заразени животни. Болестта се разпространява по течението на р. Тунджа и някои от притоците ѝ, което е нормално, тъй като животните с висока температура търсят места, където да утолят жаждата си с повече вода или калища, в които да се охладят. От началото на 2020-та година, случаите на положителни проби за АЧС в Ямболска област са 54.

Посетете нашата Фейсбук страница

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ