ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Актуална риболовна информация от родните водоеми към 9 ноември

водоеми

ЧЕРНОМОРИЕТО

Богато на риба и с впечатляващо рибно разнообразие е нашето море през тази есен. Задържалото се меко вре­ме е основна предпоставка за значително удължаване на сезона. Рибари има по цялото ни крайбрежие, а мнозина предпочитат удобството да влязат с лодки. Ловят се зар­гани (предимно от брега), както и чернокопи и сафриди. Говори се, че от юг са дошли и някои по-редки гости, вклю­чително ципури, смариди, спароси. Тези риби са популя­рен деликатес за гърците, но ние все пак ги приемаме за екзотични. Може пък да се настанят трайно и при нас.

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Започна типичното за сезона групиране на рибите по обособени територии. Занапред костурът ще бъде основ­на цел за бреговите риболовци, а тези с лодки все още имат шансове за улов на бяла риба. Мирните риби една по една се оттеглят и излизат от играта. Най-вероятно ба­бушката ще остане на разположение и през зимата. Ниво­то все още е доста високо, в сравнение с това от есента на миналата година.

ЯЗОВИР „БЕБРЕШ“

В доста свилия се и с оголени брегове старопланински язовир няма кой знае какви възможности за риболов в късната есен. Все пак рибари идват по скалистите брегове откъм стената и не остават без улов. Приятно изненадват единични едри кефали, а другата възможна риба са ба­бушки, костури и уклеи. Тактиката на улова е да се захран­ва петно в дълбоката вода и да се замята на плувка с бели червеи за стръв. Трябва и търпение, рибата се активизира в следобедните часове.

ЯЗОВИР „ДЪБНИКА“

Времето на шараните, с които се прочу този язовир през по-ранната есен, сякаш приключи. Занапред на прицел са костурите. Има ги и то с впечатляващи габарити. Врачан­ски риболовци се хвалят тези дни със силен улов на ко­стури на джигови примамки, но с ултралайт стъкмяване на линията. Най-едрите са достигали 300 г.

ЯЗОВИР „БАТАК“

И на популярния родопски язовир костурът се превръ­ща в едноличен властелин. Влезлите с лодки риболовци се групират в подстъпите при стената и правят хубави се­рии. Едни залагат на класиката, като закачат живи рибки за стръв, други предпочитат силиконовите имитации. И едните, и другите хващат. По-важното е да се локализира пасаж и работата ще потръгне.

РЕКА ОГОСТА

Тази река е сред дашните по отношение улова на бяла мряна през цялата есен. Хващани са и доста едри риби по 1,5-2 кг, което си е голяма тръпка. Но са трудни и не всеки се наема да ги преследва.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ