ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

БАБХ установи 8 нови случая на заболяването „син език“ при диви животни

син език

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи 8 нови случая на болестта “син език” при диви преживни животни. Заразените животни са констатирани в областите Перник – 4 елена лопатара, Враца – 2 сърни, Видин и Ловеч – по 1 елен. С новите случаи общият брой на положителните за заболяването диви преживни животни са 11 на територията на страната.

Резултатите са потвърдени от Националната референтна лаборатория за “син език” при Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) към БАБХ.

Няма опасност от заразяване на домашни преживни животни, тъй като от 2014 година в България се изпълнява поголовна ваксинация на възприемчивите животни в рамките на Националната програма за наблюдение и контрол на болестта “син език” върху преживни животни на БАБХ, одобрена от Европейската комисия.

През 2020 година ваксинацията също се изпълнява в срок, като от стартирането на програмата няма констатирано огнище на “син език” при домашните преживни животни в България.

В Европа към днешна дата общият брой на огнищата на “син език” при домашни преживни животни е 833. Най-голямо разпространение на заболяването има в Северна Македония и Гърция.

Засегнатите държави са:

Северна Македония – 396 огнища със 122 197 засегнати животни;

Гърция – 284 огнища с 88 687 засегнати животни;

Италия – 52 огнища с 14 095 засегнати животни;

Франция – 48 огнища с 15 352 засегнати животни;

Хърватия – 17 огнища с 1 657 засегнати животни;

Люксембург – 13 огнища с 2 056 засегнати животни;

Сърбия – 6 огнища с 559 засегнати животни;

Белгия – 5 огнища с 909 засегнати животни;

Испания – 5 огнища с 223 засегнати животни;

Швейцария – 3 огнища с 248 засегнати животни;

Германия – 2 огнища с 619 засегнати животни;

Румъния – 1 огнище с 241 засегнати животни;

Босна и Херцеговина – 1 огнище с 30 засегнати животни.

БАБХ и Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) продължават съвместно да изпълняват надзора сред популацията на дивите преживни животни за откриване на циркулация на вируса на “син език”.

От началото на сезона – При 3240 проби 23 са случаите на АЧС при диви свине

Агенцията по храните напомня, че “син език” е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни (говеда, овце, кози, биволи, сърни, елени и муфлони). Предава се само чрез кръвосмучещи насекоми, които преди това са хапали друго заразено преживно животно. Не може да се осъществи заразяване с храна, вода и по въздух.

Болестта не е опасна за човека, но причинява сериозни икономически загуби, вследствие отслабването и намаляването на производителността на неимунните преживни животни.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ