140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Дания става първата държава в света без олово в боеприпасите за лов

дания олово

Министърът на околната среда Леа Вермелин и Датската асоциация на ловците искат да премахнат оловото в боеприпасите за ловни пушки, тъй като  оловото е тежък метал, който вреди на природата. С това решение Дания става първата държава в света, която напълно забранява оловните  боеприпасите.

Комисията към комитета REACH реши: Ограничава се употребата на оловни муниции във влажните зони

Всяка година в Дания се отстрелват приблизително 200 000 бозайници. Ако всички ловци използват боеприпаси, съдържащи олово, според Датската асоциация на ловците това е еквивалентно до 2000 кг олово, замърсяващо природата всяка година. Според датчаните оловото не трябва да попада в дивата природа или в хранителните продукти. Оловото е токсично за живота в влажните зони. Например, рибите, ракообразните и водните растения могат да бъдат увредени и дори много малки количества олово могат да влошат развитието на мозъка и способността за учене при децата.

Ето защо, министърът на околната среда Леа Вермелин и Датската асоциация на ловците искат постепенно да премахнат оловото в боеприпасите за пушки, за да постигнат по-устойчиво ползване на дивеча в Дания.

“Радвам се, че правителството вече може целенасочено да работи заедно с Датската асоциация на ловците, за да направи Дания първата държава в света, която забранчва оловото в боеприпасите за лов. Точно както бяхме първата държава в света, която забрани оловото в снарядите, използвани против градушка”, казва Леа Вермелин.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ