ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРД-Шипка – Два дни спасяваха гонче, пропаднало в дупка

лрд-шипка

Забележителна солидарност и ловна етика проявиха ловците от ЛРД-Шипка, която е част от ловно-рибарското сдружение в Казанлък. На 14 ноември по време на редовен излет за групов лов на дива свиня 5 гончета вдигат глиган, но той успява да се промъкне между пусиите. Когато ловците се връщат на сборния пункт, установяват, че едното от кучетата – ягдтериерът Рико го няма. Всички гончета на дружината са оборудвани с GPS-и, затова собственикът на кучето Иван Танев бързо разбира, че гончето е неподвижно и започва да го търси. Открива го към 13.30 часа, пропаднало в дълбок комин в почвата, който е естествено природно образувание. Дупката е толкова тясна, че животното не може да излезе само. Танев тръгва да събира инструменти за изкопаване на кучето, а ловците прибират пушките, преустановяват почивката си и обяда и се насочват към мястото на злополуката.

ЛРС-Шумен – Два фонда в помощ на ловното стопанство

лрд-шипка

Акцията по спасяването за почва към 14.00 часа и продължава до мръкване. Към 21.00 уморените ловци вече са изкопали 7-8 кубика пръст, но преустановяват работата, като оставят на място един човек на пост, който през нощта е сменен от друг ловец.

лрд-шипка

На другия ден в 8.00 часа всички отново са край изкопа и работата продължава до 13.30 часа. На смени по двама успяват да изкопаят около 12 кубика пръст, когато по лая на кучето разбират, че вече са близо до него. Трапът и дълбок почти пет метра и тъй като ловците нямат миньорски умения за укрепване на изкоп, се опасяват от срутване. В този момент от съображения за сигурност Иван Танев решава да продължи сам и наистина само минута преди да извади кучето част от изкопа се срутва, но слава Богу и човекът и ягдтериерът са живи и здрави.

лрд-шипка

Как и защо е възможно всичко това, разказва председателят на ЛРД-Шипка Деян Стайков.

„Това бе забележителна проява на солидарност и етично отношение към ловния спорт – сподели за сайта SLRB.BG председателят. – Ние винаги сме считали ловните помощници за част от дружината и полагаме всички необходими грижи за тях. ЛРД-Шипка се състои от 53-ма членове, от който три жени. Почитаме и се учим от възрастните, а миналата година приехме в редиците си 12 млади момчета и нещата вървят добре.

лрд-шипка

В момента сме на челните места в отстрела на дива свиня, имаме изградени две зимни чакала, шест открити, 30 хранилки и солища, повече от 30 видеокамери, целият ни територия е маркирана с указателни табели за ловен район. Цяло лято по трима ловци охраняват полските ни ловища. Имаме страхотен колектив и работата ни е успешна.

лрд-шипка

През тази година сме отстреляли 10 диви свине на индивидуален лов, през миналия ловен сезон имаме слука на 30 диви свине при групови гонки и 30 индивидуално. Слава Богу нямаме намерено умряло от АЧС животно, но популацията намалява, тъй като вероятно дивите свине мигрират към територии, където чумата е ликвидирала животните. Но без лов няма да останем, тъй като от три години започнахме да разселваме яребици и сега популацията е толкова стабилна, че ни разрешават два ловни излета. Ловуваме също така на разселени фазани и токачки. Имаме и подборен отстрел на сръндак – 12 броя.

лрд-шипка

Още веднъж благодаря на всички наши членове за тяхната всеотдайност, колегиалност и висок ловен морал.“

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ