140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Монтана – На Северозапад отстрелват трофейни глигани

монтана лов

Вече 5 трофейни глигана, оценени високо и заслужили медали, са отстреляли ловците от ЛРС-Монтана за първия месец от сезона. Такава слука са имали дружините в селата Горно Церовене, Белотинци, Винище, Войници и Смоляновци. Трофеят от Горно Церовене е златен медалист, оценен със 124 т. Отстрелян е от Недялко Димитров. Трофеите от Белотинци и Войници са сребърни медалисти (съответно с оценка 116,65 т и 117,2 т.). В Белотинци майстор на точната стрелба е Александър Трендафилов, а във Войници точен е бил Адриян Димитров. С бронзови медали са трофеите във Винище и Смоляновци, но те са добити по време на индивидуален лов, с който бяха ангажирани доста хора от местните дружини.

монтана лов
Най-добрата слука в с. Белотинци

Все пак като лидери засега се очертават ловците от гр. Чипровци, които на два поредни излета удрят по три животни. Те бяха сред отличниците в сдружението и през миналата година.

ЛРС-Пирдоп – Силен сезон в Средногорието, паднаха и вълци

За повече информация по отношение хода на ловния сезон потърсихме ръководителя на ЛРС-Монтана Александър Георгиев. Ето какво сподели той:

„Има движение на дивеч, вдигат се животни. Е, със сигурност не е това, което е било в предните години, но при тази сложна обстановка с епидемията от АЧС и пандемията от COVID-19 няма как да сме недоволни. Имаме вече над 50 отстреляни диви свине, има и много случаи на вдигнати сюрии, но изпуснати. Това си е част от чара на лова и е нормално. Все пак доскоро гората беше много зашумена и възможностите за стрелба са ограничени. Пропуските са неизбежни. Но иде зима, тепърва ще се отворят и още възможности, убедени са хората.

монтана лов
Адриян Димитров със своя трофей в с. Войници

Радващо е, че засега няма нови случаи на поразени от болестта животни по нашите ловни полета. Даже се вижда присъствие на дивеч и на места, по които през миналата година чумата взе жертви. Това е обнадеждаващо, имаме надежди популацията да се възстанови и „бурята“ да е отминала. Но все пак живеем с умерен оптимизъм и сме готови на всякакви изненади. Затова и продължаваме да спазваме противоепидемичните мерки. Това е положението при нас в Монтанско.“

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ