ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Златарица – Ловните излети приличат повече на въоръжен туризъм

златарица лов

Не могат да се похвалят със слука през този ловен сезон сдруженията във Великотърновска област. Никъде не отчитат добри резултати в лова на диви свине.
Слаб е отстрелът в сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол – 1910” в Златарица. Според отчетените бележки за ловните излети досега изпълнението на плана е 12-13 %. А през миналия ловен сезон 11-те дружини отстреляха предвидените им бройки диви свине. „Тогава беше идеално – с тъга си спомня ловните успехи Минко Радков, специалист по ловно стопанство в сдружението. – А през този ловен сезон излетите за диви свине обикновено са само въоръжен туризъм. Има и дружини, които още не са отстреляли нито едно животно.”
Някъде ловци дори вече се отказват да излизат с пушките – какъв е смисълът, след като няма дивеч, а и бележките за лов струват пари. Има и болни членове на дружините от ЛРС-Златарица, което също затруднява нормалното провеждане на ловните излети. Минко Радков споделя, че досега мъжете, които излизат на лов, не са намирали умрели диви прасета, от предадените за изследване проби на отстреляния дивеч няма положителни за АЧС. Рядко се виждат обаче и живи такива диви животни – явно дивечът усеща заразата и бяга, разсъждават опитните ловци.
Има сдружения, които търсят и друга причина за слабия отстрел, не само АЧС – някъде през миналия ловен сезон са унищожени доста майки, затова сега приплодите там са малко. Ала специалистът по лова в ЛРС-Златарица Минко Радков е категоричен – златаришките ловни дружини отдавна са взели решение да не стрелят по такива диви животни и спазват това свое решение.

Десет диви свине отсреляха ловците от ЛРД-Шумнатица
Такова е положението и в другите ловно-рибарските сдружения в областта. В ЛРС-Горна Оряховица отчитат по една-две отстреляни диви свине на седмица. Никак не са доволни от свинския лов и дружините на ЛРС в Павликени и Полски Тръмбеш. От сдружението в Елена обясняват, че напоследък се забелязва повишаване на отстрела, но много слабо. Има дружини, които не отчитат нито едно животно. Притеснението е, че тук, в Балкана, няма пернати и ловците разчитат само на този вид дивеч.
„И косъм не сме виждали – оплаква се председателят на ловната дружина в свищовското село Овча могила. – При нас свинския лов винаги е бил слаб, но чак така никога не е било. Дори не сме забелязали диви свине в нашето землище. Няма болни, както някъде. И как да има, като не се виждат никакви. Ще търсим фазани, водоплаващи.” И в другите свищовски дружини е така, някои дори не отчитат нито едно отстреляно диво прасе.
Надеждата на ловците е АСЧ по-скоро да отмине. А коментарът е – нали няма да измрат всички диви свине, после популацията им бързо ще се възстанови. Дотогава дружините ще разчитат повече на фазаните и водоплаващите там, където ги има.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ