ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Спасиха сърне, затънало в язовир „Йовковци” (СНИМКИ)

Спасеното сърне

Късмет извади сърне, затънало в тинята край язовир „Йовковци” в Еленския Балкан. За случката пише в социалните мрежи Пламен Томов от Велико Търново, един от неговите спасители. Той и още няколко души забелязали уплашеното диво животно, което вероятно е отишло да пие вода в язовира, и се заели да го избавят от бедата. Подали и сигнал на тел. 112, последвала бърза реакция, ала пристигналите служители не знаели какво точно трябва да направят. Не липсвали и зяпачи, които наблюдавали с любопитство какво става от близкия мост.

Спасеното сърне

Нова международна инициатива ще опазва белошипата ветрушка
Четири часа усилия били необходими, за да се увенчае с успех акцията и животинката да бъде спасена. А хората, които се погрижили за сърнето, питат в социалните мрежи няма ли някаква служба за защита на дивите животни, която би могла да реагира адекватно при такива случаи.
От ръководството на сдружение „Ловно-рибарско сдружение „Сокол 1884” във Велико Търново обясняват, че ловци могат да помогнат в подобна ситуация. Обаждането обаче трябва да е до ЛРС, на чиято ловна територия е бедстващото горско животно. Преди време така търновски ловци и ветеринарни лекари спасиха сърне, нападнато от скитащи кучета, и се погрижиха за него.
За сърните зимата е опасен сезон. „Падне ли дълбок сняг, те затъват в него,” разказва ловец. А друг с тревога обяснява, че напоследък се забелязва, че тези диви животни видимо са намалели. Той видял на горска поляна малко сърне, ала майката не била наоколо. Тези диви животни стават жертва на различни хищници, на бракониери. Притеснението сега е, че с чувствителното намаляване на дивите свине заради АЧС нарушителите на Закона за лова и опазването на дивеча все по-често се обръщат към другите обитатели на горите.
Милка ДЕНЕВА
Спасеното сърне

Посетете нашата Фейсбук страница 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ