НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Тенденции – Паламудът си остава непредсказуем

паламудът

Не само рибарите и уче­ните биолози, ами и цялата общественост по нашето Чер­номорие следи с интерес как­во става в морето, кои риби прииждат, кои си отиват. Миг­рационните преходи са ти­пични от пролетта до късната есен. Наш изследователски екип обяви през лятото, че на базата на проведените на­блюдения може да се очаква благодатна есен. Но и самите учени винаги имат едно наум. Състоянието на рибните запа­си е сложен и динамичен про­цес, който трудно може да се проследи, а още по-трудно да се прогнозира с голяма точ­ност. Околната среда влияе пряко, а въздействие оказват и още куп други фактори. На­пример, за да има присъствие на изявени хищници е важно да има по-големи пасажи от дребосъци, които им служат за храна.

Стартира черноморски проект „Най-ценен улов“

Паламудът е най-чаканата и търсена риба и за ранната му поява веднага алармира­ха на юг. Даже в някои медии излязоха бомбастични загла­вия от рода на „Морето ври от паламуд“. Действително, извади се риба, имаше пона­пълнили се мрежи и доволни рибари. Първо дойдоха „ци­ганките“ – риби по 300-400 г, но бързо нараснаха до истин­ските паламуди по 700-800 г, даже кило. Еуфорията обаче не трая дълго. Пасажите се изместиха на север и съще­временно се разпръснаха, та до рибарите от Северното Черноморие сякаш почти не достигнаха.

Сега рибарската общност е в нетърпеливо очакване на втори сеанс. Но може и да няма такъв. Както казват ста­ри рибари, паламудът прави големи миграционни преходи и е трудно да се прогнозира кога, как и къде ще премине. Той си остава непредсказуем. Да припомним и друго твър­дение на експерти. Пиковите изяви при него били през 7 години. Дали тази година ще е пикова все още е рано да се каже. Есента бе мека и това неминуемо ще удължи сезона на морския риболов.

Посетете нашата Фейсбук страница

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

blank
Scroll to Top