НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

В Югозапада се тревожат – Само 20% от обичайния отстрел на диви свине

югозапада отстрел

Положението става досадно тревожно- от 2-3 сезона в западните склонове на Рила и Пирин обичайното присъствие на диви свине е само далечен спомен. От проблема със слабия отстрел са засегнати ловните дружинки и на петте ловни сдружения, които ловуват в подножията на Рила и Пирин – Сандански, Струмяни, Кресна, Благоевград и Разлог. За месец и половина регистрираните отстрели се равняват на 20%  от обичайната слука от преди 3-4 и повече години. Ловци и специалисти търсят логично обяснение в миграцията на този вид дивеч, която е обичайно явление, но не в такива мащаби, каквито се случват сега. Предположенията се свеждат до няколко решаващи причини, които са познати на ловците през последните няколко години – сухата есен, вълчите глутници, неимоверно нарасналия брой на едър и дребен рогат домашен добитък, съпътстващите стадата овчарски кучета без спъвчаки, за които не се намира законово решение.

ЛРС-Златарица – Ловните излети приличат повече на въоръжен туризъм

Според мнозина дивите свине са намерили покой във високите паркови участъци на Рила и Пирин. Клековата зона дава сигурност и спокойствие на животните, а за изхранването си нощем слизат по теченията на реките, където тази година буковият жълъд е в изобилие. Промяна на ситуацията би настъпила само при обилни снеговалежи във високите части на планината, които биха принудили свинете да се преместят в средните и долни пояси на планините. Но това едва ли се очаква да се случи до края на активния ловен сезон, което е другата смущаваща климатична тенденция.

Доказателство за изложената логика е кореннно противоположната ситуация в планините около българо-македонската граница – Огражден, Малешевска, Влахина. Там ловуващите дружинки отчитат добра слука и ловни емоции. А най-високите хребети варират до 1300-1500 метра н.в. и създават предпоставки за подходящи местообитания.

В много дружинки положението е отчайващо тревожно, а разумно решение  за слабия отстрел трудно би се намерило при сегашните обстоятелства.

Кузман Петров

Посетете нашата Фейсбук страница 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

blank
Scroll to Top