НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Язовир „Искър“ даде страхотен трофей от бяла риба

бяла риба искър

Бяла риба с тегло 8,5 кг хвана Христо Петров Лесев (36 г.) от гр. Ихтиман. Голямата слука го споходила на 11 ноември (сряда) по време на джигов риболов от брега, по скалите на Шипочанския залив.

Ето какво сподели спо­дели майсторът:

„При джигов риболов предпочитам ултра­лайт стъкмяването. С фина линия и малки си­ликонови примамки реализирам трайни успе­хи. Идвам често тази есен на язовир „Искър“ и съм много доволен от резултатите. Ловя основно хубави костури, а измежду тях влиза и някоя бела риба по 1-1,5 кг.

В този ден реших да сложа по-обемна си­ликонка, сякаш имах предчувствие, че ще се случи нещо специално. Някъде към 8 часа, на дистанция около 30 м от брега, ми удари и потегли здраво. Веднага разбрах, че е голя­ма риба, понеже изобщо не се подчиняваше на усилията ми да я притегля. Поне десети­на минути водих позиционна битка, докато я уморя и притегля към брега. Но не носех кеп, та моят колега Атанас Тодоров ми подаде неговия и така сам си свърших работата до край. И други рибари наоколо станаха свиде­тели на моята невероятна слука.

Актуална риболовна информация от родните водоеми към 16 ноември

Това е най-голямата бяла риба, която изобщо съм виждал в живота си. Измерихме я на място с електронен кантар и пос­ледва задължителна фотосесия.

В този ден лових с прът Okuma 2,40 м и макара Shimano. Ползвах флуорокарбоново влакно 0,17 мм и повод от фино плетено влакно 0,05 мм. Силиконката беше 8 см с утежнение от 20 г джиг глава.

Аз съм състезател по риболов на плувка, но в любителския риболов най-често се изявявам като спинингист. Ходя и по други язовири за костур – на „Тополница“, на „Веринско“, но най-често посещавам язовир „Искър“. Това е.“

***

Христо Лесев е популярно име в състезателните среди. Сменил е няколко пъти клубната принадлежност, като е играл за някои от най-добрите ни отбори в плувкаджийския риболов. Отскоро е в състава на националния отбор на България в тази дисциплина.

Посетете нашата Фейсбук страница

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

blank
Scroll to Top