ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРД–Овча могила – Най-после каръкът е счупен

овча могила лов

Обикновено в ловните полета на Свищовска община няма много диви свине – в полския район е така. Ала през този ловен сезон положението е още по-зле заради АЧС. Доскоро от липсата на такъв дивеч се оплакваха и ловците от с. Овча могила, но и те най-после отстреляха първата си за тази есен дива свиня. „Каръкът вече е счупен!” – похвали се Енчо Атанасов, председател на ловно-рибарската дружина, която до неделния ден в края на ноември нямаше никаква слука. Предния ден неговият колега от съседното село Козловец Иван Спасов се обажда, че при тях има движение на диви свине, но записалите се за ловния излет са малко, за да се ловува нормално. Та ако може комшиите да се присъединят, за да не се провали съботният лов. От Овча могила се отзовават с желание, защото се надяват на успешен ловен излет – нали информацията е, че козловската ловна дружина вече е имала слука с дивите свине.

285-килограмов  глиган отстреля дружината от с. Николово

Този ден също е успешен за ловуващите. В началото на гонката пада един малък приплод. После кучетата откриват и вдигат по-голямо прасе. Първо по него стреля Енчо Атанасов, после Георги Георгиев го поваля само с един изстрел. Такава слука е радост за всички участници в ловния излет.

овча могила лов

На другия ден, неделя, дружината в Овча могила посреща гости от съседното село Горна Студена. „Често се събираме така, от две села – обяснява Енчо Атанасов. – В събота ловците от Горна Студена, в чието землище засега няма диви свине, били на лов в района на с. Вардим. Така е – събираме се от две дружини, защото трудно излизат достатъчно хора за лов, някои се оправдават с ангажименти, други не са редовни по финансови причини.”
В неделния ден в землището на с. Овча могила най-после е отстреляно първото диво прасе за този ловен сезон. Не е голямо – някъде 50-60 кг, и го поваля Любен Петров, гост от Горна Студена, но все пак животното е отстреляно в ловно поле на овчомогилската дружина – значи каръкът за тукашните ловци вече е счупен. Колко време те се надяваха на слука, но по време на ловните излети дори не виждаха такъв дивеч. Сега вече се забелязва присъствие на диви свине, дори в неделя мъжете изпуснали няколко. Значи до края на ловния сезон може да се разчита на по-сериозна слука.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ