ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС–Силистра – Фазанският лов е вече основен

силистра лов

Открай време фазанският лов е много емоционален в Крайдунавска Добруджа, затова и ЛРС “Сокол 1” в град Силистра прави всичко възможно за увеличаване присъствието на тези птици в ловищата на дружинките. Особено са привлекателни дивите птици от местната популация, които по-трудно се отстрелват, но пък носят добри преживявания, казват добруджанските ловци, които имат и много гостуващи колеги от други краища на България.

“В последно време фазанът се утвърди като предпочитан обект за лов – казва Орлин  Николов, председател на ЛРС-Силистра. – С намаляване запаса на дивата свиня по всеизвестни причини, тази птица ще бъде основен вид за отстрел за в бъдеще. Затова до възстановяване запаса на дивите свине препоръчваме на дружинките  да увеличават броя на разселваните фазани и яребици. В последните години по мое наблюдение по-често се отстрелва див фазан, а това ще рече,  че има възпроизвеждане на този вид в природата, което е показателно, че птиците намират добри местообитания в нашия ловностопански район”.

Задържаха бракониер, ловувал в с. Прелез с оптика от движещ се автомобил

Едновременно с това дружинките полагат грижи да се разселват в природата повече птици, като се прочистват районите от хищници, за да се опазват животните и да им се дава спокойствие. Така например през 2019 година бяха разселени 3135 фазана, а през тази есен още 3345 броя на тримесечна възраст и това е едно от най-голямо разселване на такива птици в страната.  Отделно се закупуват и допълнителни количества, които се използват за традиционните състезания ” Свети Хуберт”, които се провеждат всяка година в района на ЛРД-Калипетрово. Бихме допълнили и този факт, че някои от дружинките със собствени средства също закупуват фазани, които се разселват в ловищата им. Ловните дружинки в селата Калипетрово, Ситово, Попина, Айдемир и други имаха най-голям отстрел през изминалия сезон.Дружинките в селата Искра, Сребърна, Светослав,  Гарван, Брадвари и други също отчитат добра слука по време на излетите си.

Георги НИКОВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ