ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Парад на ловните рогови оркестри (ВИДЕО)

рогови оркестри

Изпълнители на рог от Франция, Белгия, Люксембург и Италия си дадоха среща за едно голямо надсвирване. Музикалното рогово изкуство е вписано през 2020 г. в представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството.

Музикалното изкуство на роговите оркестри обединява техниките и уменията, използвани за свирене на рог, които от векове са част от ловните традиции по света. Височината, точността и качеството на произведените звуци се влияят от дъха на музиканта, а инструменталната техника се основава на цялостния контрол върху тялото на изпълнителите.

В ЛРС-Средец – Ловецът Божидар Николов отстреля 3 чакала и 2 лисици на един излет

Тембърът на инструмента е ясен и пронизващ, особено във високи честоти, а звуковият му диапазон се основава на естествен резонанс с богати хармонии. С дванадесет ноти, гамата му позволява композиции за хорови изпълнения, придружени от втори глас и хармонизирани с басова партитура; като неразделна част от изкуството на свиренето на рога, пеенето дава възможност на изпълнителите да развият сплотеност и приятелска солидарност.

рогови оркестри

Свиренето на рог е перформативно изкуство, отворено за музикално творчество и практикувано по празнични поводи, като най-популярни са изпълненията на ловните оркестри. Привлечени от споделеното им очарование към тази инструментална музика, изпълнителите идват от всички среди. Този страхотен социален микс е един от отличителните белези на настоящата рогова практика. Обучението в практиката е традиционно устно и имитативно.

рогови оркестри

Изпълнителите рядко учат сами, но музикалната практика често се придобива в училища по рогова музика. Музиката на рога поддържа богат, оживен музикален репертоар, непрекъснато обогатяван от XVII век. Голямото чувство за принадлежност и приемственост произтича от тълкуването на този общ репертоар и насърчаване на междукултурния и международния диалог.

рогови оркестри

Посетете нашата Фейсбук страница 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ