ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

След коментари в социалните мрежи – Има ли тилапия у нас?

социалните мрежи тилапия

Любопитен коментар се появи в  социалните мрежи тези дни. Млад рибар се допита до опитните си колеги що за риба е уловил при скорошен негов излет. На показаната снимка се виждаше тилапия и повечето от отговорите на експерти в бранша бяха, че уловената риба е именно този тропически представител.

Нов трофей за Христо Лесев, този път костур 1,8 кг

Оказва се, че рибата е внесена с цел отглеждане при по-специални условия в аквакултури, а оттам по някакъв начин се е озовала и в свободни води. Твърди се, че тилапия се среща в язовир „Овчарица“, а даже варненски колега споделя в социалните мрежи, че е хващал такава риба и в язовир „Цонево“. В нашите условия тя едва ли ще се размножава по естествен път, но да живее при недотам подходящите за нея климатични условия може и да се пригоди. Очевидно ще трябва да я опознаем, за да не изпадаме в недоумение, ако някога я срещнем.

***

Тилапия е общо име за почти 100 вида риби от сем. Цих­лиди. Обитават различни пресноводни басейни, включител­но плитки потоци, реки и езера. Тропическа риба, която се поддава на изкуствено отглеждане и даже е обект от първос­тепенно значение за аквакултурите на много страни с под­ходящ мек климат. По отношение качествата на месото има различни мнения, но е факт че цената й на пазара е прием­лива за по-широките маси, които не биха си позволили риби от по-висок ранг.

Посетете нашата Фейсбук страница 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ