ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

В дълбокия сняг – Австрийски ловци спасиха сърни в Тиролските Алпи

сняг ловци

Акция по спасяването на сърни се проведе  в Заилрайнтал, Австрия, където падна невиждан от сто години сняг. В района на Цирмбахалм след екстремните количества пресен сняг в началото на декември шест сърни бяха спасени от няколко метровата снежна покривка в планинска акция с продължителност няколко часа.

Между петък, 4 декември, и неделя, 6 декември, наваляват рекордни количества сняг не само в южните райони на Източен Тирол, но също така в Заилрайнтал – 125 см пресен сняг пада от небето в рамките на 36 часа. За последно в района за толкова кратко време е падал такъв сняг през далечната 1910 г.

сняг ловци

Местообитанията на дивите животни

През зимата сърните в Заилрайнтал могат да бъдат срещнати под границата на гората само когато има малка снежна покривка. Така беше и през тази зима до 4 декември, когато едва имаше сняг. Животните все още са на 1800 м надморска височина, когато бяха изненадани от невероятната интензивност на снеговалежите. В рамките на 12 часа се натрупват 80 см, а през следващите 24 часа още 45, което е повече от достатъчно за сърните да се забият в дълбок, рохкав сняг и да останат в капан сред белия ад.

След като пътят е разчистен, първите ловци в района на Цирмбахалм успяват да се доберат до района в понеделник вечерта и да възобновят наблюденията си. Сърните са забелязани и колегите им от съседния ловен район Сейнт Зигмунд са информирани за ситуацията.

сняг ловци

Антон Щаукснер, ловен арендатор в района на Цирмбахалм, описва ситуацията.

„Сърните не можеха да помръднат нито напред, нито назад. Някои бяха толкова изтощени от борбата със снега, че едва даваха признаци на живот“

Спасяването на животните

Във вторник сутринта, 8 декември, ловците от дружината в Сейнт Зигмунд слагат  туристическите си ски в опит да спасят дивите животни.

Планинските спасители Клеменс Руец, ловен надзирател в района на Сейнт Зигмунд, и брат му Лукас споделят:

“Животните едва напредваха в дълбокия сняг. С общите усилия на всички ловци успяхме да ги доведем до ски пистата 300 метра по-надолу, където снегът беше вече обработен. ”

сняг ловци

Една предизвестена смърт

Руец говори и за реалните шансове на животните да оцелеят без чужда помощ: „За сърните попадането в прегрътката на дълбоките преспи означаваше сигурна смърт. Нашето задължение като ловци е не само да  регулираме популацията на дивеча заради екологичения баланс, вменено ни от ловното законодателство, но и да полагаме усилия за неговата защита. Ловът е съществена част от нашето общество и културно наследство – отговорен за грижите за дивите животни, които вече не могат да мигрират към първоначалните си зимни местообитания в дълбоките долини поради изключително гъстото заселване на алпийския регион. Алпите вече са толкова гъсто населени в долините, колкото големите метрополиси на Европа. ”

сняг ловци

И един навременен апел

Страстният любител на животните отправя спешен призив към всички любители на зимните спортове и любителите на природата. В момента дълбоките снегове в някои части на Тирол означават несигурна ситуация за дивите животни. Туристите трябва заобикалят местата за хранене.

Ако срещнат дивеч, да останат неподвижни и да изчакат  – никога да не гонят животните. Спасяванията на дивите животни е за професионалисти с предварителни познания за поведението им. Ако някой открие бедстващо диво животно, най-добре е да съобщи за това в най-близката общинска служба или в полицейското управление. Оттам ще бъде информиран ловният персонал, който ще защити дивеча.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ