НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

В Източните Родопи – Разселването на елени лопатари продължи в ЛРД-Костино (ВИДЕО)

разселване лопатари

Ловно-рибарската дружина в с. Костино към ЛРС- Кърджали разсели дванайсет елен-лопатара. Красивите животни бяха разселени в района на с. Пъдарци, където се смята, че има най-добри местообитания за тях. Това не е първото разселване на лопатари от ЛРД-Костино в този район. Наблюденията на ловците показват, че животните добре се адаптират и дават поколения.

През ноември и декември тази година на територията на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали са разселени 44 лопатара – по дванадесет в дружините Боровица, Бойно и Костино и осем в дружина Кърджали-1. Кампанията все още не е приключила. И други дружини са заявили готовност да се включат в нея.

разселване лопатари

Целта е да се са възстанови популацията на елените лопатари в Източните Родопи. Разселването се извършва с финансовата подкрепа на дружините, ЛРС-Кърджали, Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” и Фондация „По-диви Родопи”.

Животните се вземат от в Дивечовъден участък „Студен кладенец”, стопанисван от НЛРС-СЛРБ.

Ето какво сподели за сайта SLRB.BG Антон Кръстев, зам.-директор на ДУ „Студен кладенец‘.

„Разселването на елени лопатари е ефективно, тъй като тези животни обитават ограничени райони, бързо формират стада и така малко от тях стават жертви на хищниците. Много по ефективно е от разселването на благородни елени, което изисква значително повече средства, или муфлони, които по-често стават плячка за хищниците. Лопатарите могат да бъдат закупени на приемливи цени, размножават се  и се приспособяват бързо. Дружини като ЛРД-Нановица, ЛРД-Равен, ЛРД-Поточница, Кърджали 1 и 2, чийто ловностопански райони са около ДУ „Студен кладенец“, имат много добри популации от саморазселването на лопатарите. Разрешава им се индивидуален лов, с което допълват бюджета си. Далечните дружини на ЛРС-Кърджали, а и на ЛРС-Крумовград разселват животни по Националната програма за разселване на дивеч на НЛРС-СЛРБ и съм убеден, че ако постоянстват, ще се сдобият със стабилни популации.

разселване лопатари

През тази година са разселени 44 елена на територията на ЛРС-Кърджали, 30 в ЛРС-Тервел и 16 в ДЛС-Воден. До края на годината и през януари 2021 г. ЛРС-Смолян ще вземе две женски животни и 5 приплода, ЛРС-Девин 3 мъжки и 6 женски, ЛРС-Воден може би през януари ще вземат още 16 лопатара.

В ДЛС-Воден животните са с ушни марки, в ЛРС-Тервел преди години също маркираха разселените елени, като целта е да се проследи как  животните се развиват и приспособяват след разселването, тъй като се вземат лопатари от различни стопанства. Но тази година в ЛРС-Тервел се отказаха от маркирането, тъй като животните изглеждат неестествено в стадото, като питомни. В ЛРС-Кърджали на една кошута бе поставен GPS-предавател.

От години поставяме GPS-предаватели на отделни индивиди, предимно кошути, но сега ще слагаме предаватели на мъжките, за да проследим дали само едно и също или различни сватбовища посещава. Това е значително по-сложно, тъй като е трудно да се улови подходящ зрял мъжки индивид, те са с по-дебели вратове, които бързо растат и вероятността устройството да падне от протриване на каишката е много по-голяма.“

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ