ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Вносна риба разнообрази никулденската трапеза

риба

Шаранът е традиционното ястие за българската трапеза по Никулден и това беше най-търсената риба на па­зара в дните около големия християн­ски празник. Но българите има какво да избират. Някои предпочитат рибни деликатеси от далечни и екзотични дестинации, независимо от по-високи­те им цени.

Любопитни данни изнесоха експер­ти от Асоциацията на производите­лите на рибни продукти. Годишно в страната се внасят между 50 и 60 хи­ляди тона риба и морски продукти, до­като нашите сладководни аквакултури произвеждат около 30 хиляди тона. Оказва се, че две трети от рибата на българската трапеза е вносна.

Ние също изнасяме риба – морска и сладководна, както и рапани и миди. Основен клиент за сладководните ни риби е Румъния. Морски риби изна­сяме за Турция и Гърция, рапани – за Америка, а преработени скариди – за скандинавските страни. Мидите ни са приоритет за азиатския пазар.

Анкета на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), проведена през миналата година, по­казва, че една трета от участниците в нея консумират най-често скумрия. След нея се нарежда пъстървата, а едва на трето място остава шаранът – лидерът по Никулден.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ