НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРД-Долец – Зрелищен край на единака, паднал в м. „Дъбака“

лов дъбака

Много драматичен лов с привкус на екшън са преживели в поповското село Долец. В първия ден от поредицата коледни празници ловците организирали гонка в м. „Дъбака“, в гъсто обрасло старо сечище. Изборът на това място не бил случаен. Имали стари сметки за уреждане с голям глиган, който дебнели отдавна и все им се изплъзвал. Този път късметът се оказал на тяхна страна.

Традиционен председателски лов на фазани в ЛРС-Добрич

Впрочем, заслужава си да чуем думите на един от участниците в гонката Димитър Наумов, който описва с подробности какво се е случило в „Дъбака“:

„Бяхме общо 16 човека в групата, като 14 се разставихме на пусии, а двамата кучкари Сунай Фетов и Захир Зехиров тръгнаха по уточнения маршрут.  По едно време обаче кучетата хванали някаква следа и хукнали встрани, а при тях останало само едно и то не било тяхно. Продължили трудния преход през гъсталаците, когато внезапно единственото налично куче започнало да ръмжи и да ги тегли към близки драки. Проврели се някак и какво да видят: през плетеницата от стъбла се вижда една кафява купчина – лежи голямо животно. И двамата смятали, че е глиган, но от притеснение да не го объркат с елен не бързали да стрелят. Все пак били готови. Когато глиганът все пак се изправил, пуснали по два изстрела буквално от упор, от 3-4 метра. Оставили го на място, нямал никакви шансове да се измъкне,

Така сложихме край на единака, близо 200-килограмов трофей, който преследваме вече месец и половина. Досега срещите ни завършваха с ранени кучета, даже най-доброто едва сега се завърна на бойна линия след дълго лечение. И все между пусиите се промъкваше хитрецът, та още повече да ни амбицира.

По-късно на същата гонка реализирахме и втора слука. Точен в стрелбата бе Дилян Димитров. Така завършихме този атрактивен лов…“

лов дъбака

Да прибавим още някои щрихи от преживяното през сезона в дружината от с. Долец. Тръгнали са ударно с вдигане на голяма сюрия още на първия излет. Настанала страшна пукотевица и в крайна сметка са се отчели с 5 отстреляни животни. С тях дълго време били сред лидерите в поповското сдружение. Вече имат 8 и това приемат като добър актив на фона на значително по-слабия сезон в сравнение с предишни години. Имали и друг интересен епизод при скорошен излет. През пусията на възрастен ловец преминали 4 диви свине, а след него и вълк, но човекът така се развълнувал, че ги изтървал. Първоначално се усъмнили в твърденията му за вълка, но експерти разгледали оставените следи и потвърдили – действително били вълчи.

Младен ДОБРЕВ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ